Hlavní navigace

Pořadí srážek

  • (neregistrovaný)

    26. 10. 2007 11:35

    Před měsícem přišla na zaměstnance exekuce na nepřednostní pohledávku, kterou jsem začala srážek. Dnes (ve stejný den) přišly další 2 pohledávky z FÚ (tedy přednostní). Musím tyto přednostní pohledávky taky začít srážek nebo mám počkat až vysrážím tu první. Děkuji za odpověď

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 10. 2007 11:55

      Alena (neregistrovaný)

      Re: Pořadí srážek
      Dobrý den,
      pořadí pohledávek se řídí dnem doručení nařízení výkonu rozhodnutí. Jsou-li srážky prováděny k vydobití několika pohledávek, uspokojí se jednotlivé pohledávky z 1/3 zbytku čisté mzdy podle svého pořadí bez ohledu na to,zda jde o přednostní nebo nepřednostní pohledávku.
      Dojde-li ke srážce z 2/3 zbytku čisté mhzdy, uspokojí se nejprve výživné a pak podle pořadí přednostní pohledávky.
      Tudíž nepřednostní pohledávka nebude moct být umořována v důsledku přednostních pohledávek, bylo by dobré se domluvit s příslušným exekutorem a písemně mu zaslat vyjádření nebo zavolat.
      alena

    • 26. 10. 2007 14:07

      Anna (neregistrovaný)

      Re: Pořadí srážek
      ***
      Je to trochu jinak.
      Já bych si napřed ověřila, zda ta pohledávka z finančního úřadu je opravdu přednostní, protože finanční úřad posílá taky ke srážce nezaplacené pokuty, a ty přednostní nejsou.
      Pokud to opravdu jsou přednostní pohledávky, pak mají přednost, ale pouze ve druhé třetině. A protože došly dvě ve stejný den, mají stejné pořadí. Druhou třetinu (plus případnou částku, o kterou zbytek čisté mzdy po odečtení nezabavitelné částky přesahuje 5785 Kč) mezi ně rozdělíte poměrně. Z první třetiny budete dál srážet pohledávku, která vám byla doručena dřív.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).