Re: Rozdíly mezi DE a účetnictvím
provedete inventuru a stavy zásob oceníte dle zákona a zohledníte v DP
Re: Rozdíly mezi DE a účetnictvím
Ano, je to tak, úprava základu daně by nastala teprve na základě zjištěných mank či přebytků. V DE evidujete příjmy a výdaje, nikoliv náklady a výnosy. Časové rozlišení provádíte pouze u leasingu. V ostatních případech rozhoduje datum přijmu, nebo výdaje. Přijaté (poskytnuté) zálohy jsou příjmy a výdaji v období, kdy byly přijaty(zaplaceny). Nemáte povinnost evidovat finanční prostředky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
26. 10. 2007 12:55
Dobrý den,
jsem účetní. Nyní mě kamarád požádal o vedení daňové evidence jeho firmy. Bohužel s DE zatím nemám zkušenosti a zákon mi přijde nekonkrétní. Pochopila jsem, že v DE se evidují nákupy a prodeje uskutečněné v témže roce (tzn. náklady a výnosy se časově nerozlišují). Pokud tedy bude chtít kamarád platit letos nižší daň z příjmu, není podle mě nic jednoduššího, než ke konci roku nakoupit materiál (zboží), které by stejně v lednu nakoupil - takto si může vylepšit CF (příští rok se to samozřejmě srovná). Uvažuji správně? Je ještě něco, na co bych si v DE měla dát pozor (rozdíly oproti podvojnému účetnictví).
Děkuji,