Re: Stornopoplatek - provozuji penzion
Na základě internetové objednávky žádat strono poplatek se mi zdá být poněkud nereálné. Nejen z toho důvodu, že tam není elektronický podpis, který by skutečně prokazoval objednání danou osobou tak si dost dobře nedokážu představit jak byste to od nich vymáhal, když Vám nezaplatili žádnou zálohu a nepodepsali žádnou rezervaci. To byste si akorát nadělal nevymahatelné pohledávky a podle mého názoru neoprávněné, protože přes net bez podpisu na jakékoliv jméno může objednat ubytování kdokoliv. Taky se mi stalo, že nám přes web někdo objednával zboží a nám se vracelo, že nikdo takový neexistuje. Tak pak jsme to začali před odesláním ověřovat telefonem a přestalo to.
Re: Stornopoplatek - provozuji penzion
Dle mého názoru nelze vymáhat na základě objednávky přes email, který není podepsaný zaručeným elektronickým podpisem.
Na vašem místě bych to asi řešila tak, že bych na web dala
upozornění, že objednávka přes email BEZ zaručeného elektronického podpisu se považuje za nezávaznou.
Pokud někdo stojí o závaznou objednávku, musí ji učinit buď emailem se zaručeným el.podpisem (certifikátem) nebo poslat zálohu (třeba 500 Kč). Pokud někdo pošle email s certifikovaným podpisem, tak už po něm lze vymáhat stornopoplatky - pokud máte na webu uvedeno, v jaké výši a za jakých podmínek je požadujete a že objednáním ubytovaní host souhlasí s podmínkami.
Stornopoplatky určitě nelze vymáhat bez předchozího upozornění.
V dnešní době má už kdekdo internetové bankovnictví, takže poslat zálohu není problém a lze to udělat během 5 minut.
Na web můžete připojit vysvětlení, co vás k tomu kroku vede. Že se vám opakovaně stalo, že kvůli hostům, kteří si emailem objednali pokoje a nedorazili, jste neubytoval jiné hosty, kteří o ubytování opravdu stáli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
27. 10. 2007 18:24
Prosím o radu. Nejaký čas provozuji penzion. Nyní se stále častěji stává, že někteří klienti ( převážně z ČR ) jednoduše nedorazí. Dosud jsem neúčtovat žádné stornopoplatky, ale nyní s tím musím něco udělat. Nevíte existuje nějaké pravidlo či úmluva o tomto ?
Slyšel jsem něco o tom, že si můžu účtovat 1.noc. Problém je ale v tom, že objednávky mám přes net a nejsou podepsány. ( vím ale jméno,adresu, a tel. ) Je možné to po klientech vymáhat na základě objednávky přes mail ? Díky za pomoc