Hlavní navigace

Obytný dům s nájemníky: par.9) nebo 7)??

  • (neregistrovaný)

    29. 10. 2007 15:26

    Prosím o radu. Pokud darovala matka dceři obytný dům s nájemníky. Dcera nemá živnost na uvedenou činnost. V jakém případě může být daněno v paragrafu 9? A v jakém v paragrafu 7?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 10. 2007 15:41

      anonym (neregistrovaný)

      Re: Obytný dům s nájemníky: par.9) nebo
      § 7 - pokud má ŽL.
      § 9 - kdokoliv, kdo má co pronajímat a pronajímá.

    • 29. 10. 2007 15:52

      Eva (neregistrovaný)

      A můžu vlastnit obyt.dům a nemít ŽL??
      A můžu vlastnit obytný dům a nemít ŽL? A kdy bych si ho musela udělat??

    • 29. 10. 2007 17:31

      anonym (neregistrovaný)

      Re: A můžu vlastnit obyt.dům a nemít ŽL?
      Můžete vlastnit obytný dům a ŽL si vůbec vyřizovat nemusíte. Příjmy budete zdaňovat podle § 9. Pronájem nemovitosti není živností. Z příjmů po odpočtu výdajů dle § 9 nebudete odvádět soc. a zdrav. pojištění.
      Pokud by jste měla ŽL (a je jedno na jakou živnost) a předmětnou nemovitost by jste vložila do obchodního majetku, pak by jste se mohla rozhodnout, zda budete část nemovitosti užívat k podnikání (např. kancelář) a příjem z pronájmu zdaňovat dle § 7. Z příjmů po odpočtu výdajů dle § 7 budete odvádět soc. a zdrav. pojištění.
      Rozhodně budete mít vhodnější zdaňovat dle § 9.

    • 29. 10. 2007 18:45

      Eva M. (neregistrovaný)

      Re: A můžu vlastnit obyt.dům a nemít ŽL?
      Hledala bych odpověď přímo v živnostenském zákoně. Tam se praví v §4 toto: "Pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor je živností, pokud vedle pronájmu jsou pronajímatelem poskytovány i jiné než základní služby zajišťující řádný provoz nemovitostí, bytů a nebytových prostor."

      Neboli: Pokud kromě těchto základních služeb budete nájemníkům zajišťovat ještě další služby (např. praní prádla, úklid v bytech atd. - doplňte dle libosti), potřebujete živn.list a budete danit pod §7 zákona o dani z příjmů. Pokud budete JEN pronajímat a zajišťovat takové ty základní služby (aby tekla voda, odvážely se odpadky atd.), nepotřebujete ŽL a příjmy patří pod §9 ZDP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).