Nerozdeleny zisk a ztrata minulych let

• (neregistrovaný)

2. 11. 2007 9:11

Dobry den,

dostala se mi do ruky rozvaha s. r. o., od roku 2002 nebylo nijak uctovano on nerozdelem zisku a ztrate.
    Ucet 431 = 5 500 000 Kc
    Ucet 429 = -5 058 000 Kc

Co s tim ted? Muzu to letos zauctovat 431/429 (5 058 000 Kc) ?

Pak
    429 = 0 Kc
    431 = 442 000 Kc ???

Prosim poradte. Dekuji, Sarka

PS: Valna hromada ve skutecnosti nikdy neprobehla.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 11. 2007 9:49

Jaromír (neregistrovaný)

Re: Nerozdeleny zisk a ztrata minulych l
      No to co máte na té 429 už je zaúčtované použití zisku, resp. schválení ztráty. K tomu by asi doklad být měl, jinak by to dál viselo na 431.Tedy VH rozhodla, že ztrátu společníci neuhradí a že bude uhrazena ze zisku budoucích období. Zápis z VH si k tomu dodatečně vyrobte :-).
      Pak ze jednotlivé roky, kdy jste vytvořili zisk si dodělejte kontace 431/429 a vyrobte si k tomu zápisy z VH, kde bude, že VH rozhodla o použití zisku na úhradu ztráty minulých let. Nedělejte to najednou za všechny roky, to blbě vypadá, já bych to zaúčtoval po jednotlivých letech a vyrobil jednotlivé zápisy z VH. Holt pak případně kontrole řeknete, že jste (jako firma) VH měli, jen jste zapomněli použití zisku zaúčtovat. Daň jste tím neovlivnili, tak to nebude žádný velký průser.
      A v zápise z poslední VH bude, že část zisku běžného období jde na úhradu zbytku ztráty minulých let a zbytek zisku jde na 428 - nerozdělený zisk minulých let. Ale chtělo by ještě si vzít společenskou smlouvu a z toho zisku udělat příděly do fondů, pak vám asi na té 428 zbyde méně než 442 000,- :-). A taky po letech, tedy pokud to tak vyplývá ze společenské smlouvy, že se příděly dělat měly.

• 2. 11. 2007 10:15

Sarka (neregistrovaný)

Mockrat Vam dekuji za odpoved. Jen mi neni moc jasne, jak si mam v minulych letech dodelat predkontace.To mate na mysli, otevrit ten rok a udelat zapis v internich dokladech i presto, ze ty roky uz jsou davno uzavrene ?!?!?

• 2. 11. 2007 11:12

Jaromír (neregistrovaný)

Neeeee :-), myslel jsem to tak, že si uděláte na každý rok jeden doklad, tedy rozdělení zisku za 2003, 2004, 2005 a ke každému dokladu vyrobíte zápis z VH za příslušný rok :-)) nezaúčtujete to všechno najednou jedním dokladem. Účtovat budete ovšem všechno do letošního roku.
      Otevřít již schválené uzávěrky samozřejmě nesmíte :-)))

• 2. 11. 2007 11:19

Sarka (neregistrovaný)

Jj, tak to uz je lepsi :-) Ja jsem se lekla, ze bych to mela delat nejak zpetne.
      Mockrat Vam dekuji za radu, jdu na to !

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).