Aktivní zušlechťovací styk

• (neregistrovaný)

2. 11. 2007 10:02

Dobrý den,

řeším to poprvé a nikde nemůžu najít přesný postup.

Ze Švýcarska dovezeme výrobek (náš výrobek, tkerý jsme tam vyvezli cca před rokem), u nás v ČR ho upravíme (vyměníme jeho část za jinou) a znovu ho vyvezeme do Švýcarska.

Jak s DPH?

Přiznává se a odvádí DPH (a clo) při dovozu v tomto režimu? Řekla bych, že ano. Je u něho zároveň nárok na odpočet? Datum uskutečnění zdaň. plenění je datum na JSD, kdy bylo zboží propuštěno dorežimu AZS, že?

Úprava na výrobku není opravou, ale úpravou na přání zákazníka, tudíž se mu bude fakturovat. Jak to bude v tomto případě vypadat s fakturami po opravě? Bude na faktuře, která půjde se zbožím při vývozu zpět do Švýcarska stejná částka jako na faktuře se kterou bylo zboží dovezeno k nám a úprava se bude fakturovat zvlášť jako nějaký druh služby, která už nebude podléhat celnímu odbavení? Nebo bude faktura už rovnou navýšena o částku za provedené úpravy?

Už jsem do toho úplně zamotaná a nevím, co s tím. Uvítám jakoukoli pomoc, případně odkaz na nějaký předpis.

Děkuju.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 11. 2007 13:08

Marek (neregistrovaný)

Re: Aktivní zušlechťovací styk
      Dobrý den,
      z hlediska celních předpisů Vám to přesně popíše někdo jiný, z hlediska DPH je taková služby osvobozena dle § 67 ZDPH za podmínky, že upravená věc se přemístí do třetí země. Podle mého názoru vyfakturujete cenu služby, osvobodíte dle § 67 a uvedete v DAP v ř. 440, vyvezení z ČR provedete na základě celní faktury. S těmi celními věcmi se obraťte na nějakého celního deklaranta, určitě Vám poradí.

• 2. 11. 2007 13:27

Dana K. (neregistrovaný)

Děkuji.
      Celní deklaraci už řeším s dopravcem který bude zajišťovat dopravu tam i zpět vč celního odbavení. Trochu se toho lekli, takže čekám až se poradí a ozvou se mi zpátky. :-)
      Tak jak to popisujete se mi to zdá logické a hned jasnější. To by mi vyřešilo ten problém s provedenými pracemi. Jen ještě, co s tou fakturou, nebo vlastně spíš JSD při dovozu. Z toho jsme povini přiznat daň? Je to vlastně pro nás daňový doklad a podle znění §23 1 a) bych řekla, že ano, ale třeba se pletu. A je u toho současně nárok na odpočet? A co pak s tím JSD při následném vývozu zpět? To dám zase na stejné řádky s mínusem? Nebo to mám šoupnout na řádek 430, jako ostatní vývozy (to se mi ale moc nezdá)?

• 2. 11. 2007 15:27

Marek (neregistrovaný)

Přiznám se, že jsem také v úzkých, každopádně ve vašem případě by měl být zvolen režim pro dovoz - aktivní zušlechťovací styk v podmíněném systému (tou podmínkou je právě následné vrácení do 3.země, pak takový dovoz není předmětem daně dle §23/1/a jak uvádíte a následné vrácení nebude vývozem dle §66. Víc Vám asi nepomohu. Příjemný víkend :-)

• 2. 11. 2007 15:58

Dana K. (neregistrovaný)

Budu ještě pátrat dál, vím, že to není klasický dovoz a vývoz, jen by bylo fajn, kdyby bylo někde popsáno, jak přesně postupovat v podobných případech. Určitě by to spoutě lidí usnadnilo práci. Ještě počkám s čím přijdou deklaranti z té dopravky.
      Přesto Vám děkuji za Váš čas a pomoc.
      Příjemný víkend i vám. :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).