Re: hospoda - výčep
Samozřejmě musíte vést skladovou evidenci a evidenci tržeb. Pokud nemáte žádnou pokladnu, zaveďte si pokladní knihu a tam zapisujte denní tržby. O skladové evidenci se toho už napsalo mnoho. Zkuste ve vyhledávači.
Pokud máte hospodu bez kuchyně je to jednodušší. Kuchyň se vede zvlášť, ale s tím zkušenosti nemám.
Hezký den.
Skladovou evidenci zcela určitě. Knihu denních tržeb (FÚ kontroluje při místním šetření rád a často). Ceníky s veškerými cenovými úpravami během roku. Na konci roku zcela jistě inventura, stav zásob uvádíte v příloze DP.
Pokud máte kuchyni, tak sklad materiálu (surovin), kalkulační listy na jednotlivá jídla, samozřejmě rovněž ceníky.
Víc mne nenapadá, zkuste se zeptat na něco konkrétního.
Děkuji za odpověď. A rád byc se zeptal na nejlepší způsob vedení skladové evidence. Jako když si představím, že povedu skladové karty, tak to teda nevím. Tak si myslím, že když si na faktury budu psát prodejní ceny a potom odečtu tržby a mělo by to sednou na inventuru, tak to bude mnohem lepší. A ještě jaký způsobem zjistím při inventuře stav alkhol. nápojů?
Na každé "poctivé" hospodě je nejkrásnější to vedení dvojí evidence, jedné pro kontrolní orgány a druhé pro majitele :-))).
A nejlepší zážitek je vždycky když si majitelé sednou a přehazují doklady z hromádky na hromádku, co do daní dají a co nedají. Většinou začnou optimisticky, pak jim vyjdou moc velké daně, tak hromádky přehážou a tak stále dokola :-)).
Máte asi jen ty nejlepší zkušenosti. O to však nejde.
Na měření zbytku alkoholu v lahvích existují takové válce (teď si nemohu vzpomenout jak se správně nazývají) a podle nich zjistíte kolik vám zůstalo alkoholu v lahvi. Já sám jsem je koupil v Makru. Je na nich měrka a je několik druhů. Nedá se použít jeden na všechny lahve. Zůstatky piva v sudech zase zjistíme převážením sudu.
Pane Jaromíre, mám hospodu a jsem i účetní. Ale fakt nekrademe všichni:))
Znám střelce, který z 5mio obratu udělal 3mio. Obcházela mne nefalšovaná hrůza, protože to nebylo na základě nějakých fintiček a vychytávek, prostě čistokrevně "sežral" půlku faktur na pivo. Snažila jsem se mu vysvětlit, že existuje něco jako křížová kontrola FÚ, ale jen se smál. Mohu vás ujistit, že já jsem mu nikdy účto nevedla:))
Hezký večer
To záleží na vás, jak si evidenci povedete. Já používám SW Účto a dokonale si vystačím. Není to nic složitého a karet mám asi 150.
Můžete si dělat i kontrolu skladu korunou, pokud vám to bude vyhovovat. Na konci roku ale stejně musíte vyrobit inventurní soupis zásob.
Alkohol lze měřit odměrnými válci, jak už tu někdo psal, ale jsou zbytečně drahé, jeden stojí přes 500.- a podle druhu prodávaných lahví musíte mít min. dva kousky. Takže bohatě stačí normální odměrka (litrová), která se používá k měření tekutin třeba v kuchyni. Mívá podrobnější členění po 0,5dcl a to stačí.
Sudy s pivem stačí zvážit a odečíst váhu obalu.
V dnešní době není nijak striktně nařízeno, jak má vypadat daňová evidence, narozdíl od dřívějšího JÚ. Mějte jen na paměti, že když k vám vtrhnou financové, jena jen vy máte na krku důkazní břemeno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
7. 11. 2007 20:46
Dobrý den, potřeboval bych poradit něco o vedení DE vím, ale vzhledem k tomu, že hospodu jsem ještě někdy nevedl, tak chtěl nějak nakopnout. Např. jak je to se zásoba, zda se musí vést skladové karty nebo není potřeba, déle jakým způsobem se musí vést tržby, atd. Předem děkuji za rady