Re: Odvody zdrav.poj.z min.mzdy
jenže abyste nemusela doplácet do zaručené mzdy - minimální a zaručená mzda je velký rozdíl
§ 111 + 112 ZP
Tak teď nevím, zda jste z odpovědí pochopila, jak na to. V takovém případě se ještě zkoumá, zda si neplatí zálohy na ZP jako OSVČ nebo zda nemá ještě nějaký příjem, ze kterého platí ZP a tento odvod s tím Vaším by dal dohromady aspoň minimum. Pokud nic takového nemá a má příjem pouze od Vás (třeba pracuje na poloviční úvazek a má hrubého v měsíci 6000 Kč), pak Vy mu srazíte 4,5% ze 6000 a 13,5% ze 2000 (tedy z rozdílu mezi dosaženou a minimální mzdou). 9% ze 6000 odvede zaměstnavatel. Celkem tyto 3 částky musí dát minimální odvod. Jeho daňovým základem bude hrubá mzda snížená jednak o sociální pojištění, jednak o 4,5% zdrav. pojištění a i o těch 13,5%.
Paní Jiřko, děkuji za odpověď. Udělala jsem to tak, jak píšete, zaměstnanci nemají žádný další příjem a ani nejsou na ÚP. Jen jsem si nebyla jistá, zda se rozdíl např. Vámi uvedené 2000,-- (13,5 %) strhávají zaměstnanci nebo zda to za ně platí zaměstnavatel - můj program to umožňuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
9. 11. 2007 9:26
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud je zaměstnanec odměňován hodinovou mzdou a nedosáhne min.mzdy, tak musím odvést zdravotní poj. do výše min.mzdy, ale teď nevím, zda ten rozdíl mám strhnout ve výplatě zaměstnanci nebo jestli to půjde do nákladů zaměstnavateli. Děkuji.