Re: rodičovská dovolená + zaměstnání
A pokud by toto tedy splnil, tak tam není nějak omezena hranice, kolik si může vydělat. On by nejspíše veškerou práci vykonával z domova a jednou týdně by jel do firmy. On už měl i dříve takovouto volnější pracovní dobu. Jde mi hlavně o výši výdělku. Nejspíše by měl stejný nebo o něco málo menší.
Na výši výdělku nezáleží. Sama tak pracuji:) A proč by měl mít méně peněz? Kvůli tomu, že bude na RD nebo bude mít méně práce:-) Může mít uzavřený HPP a brát zároveň RP. Jak již bylo zmíněno výše, musí pečovat o dítě celodenně, nesmí ho dát do školky (do jeslí) nebo podobného zařízení.
Rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele, zatímco rodičovský příspěvek je název státní dávky. Jedno s druhým nesouvisí. Pokud bude vykonávat tu samou práci, na kterou má uzavřený pracovní poměr, pak nebude na rodičovské dovolené. Prostě ji bude vykonávat doma (pokud bude něco jinak, než má ve smlouvě, uděláte dodatek). To, že si zažádá o rodičovský příspěvek s tím nesouvisí.
Mám podobný případ. Zaměstnankyně po ukončení mateřské dovolené nebude žádat o rodičovskou dovolenou, ale bude vykonávat práci doma. Udělám dodatekem k pracovní smlouvě změnu. A chci se vás zeptat, na zdravotní pojišťovnu mám nahlásit kódem U, ukončení mateřské dovolené, i když bude pobírat rodičovský příspěvek?
Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
20. 11. 2007 14:13
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jednu věc. Manželka našeho zaměstnance je na rodičovské dovolené a pobírá rodičovský příspěvek. RP by měla pobírat do srpna 2008. Teď se rozhodla, že by nastoupila do zaměstnání. Náš zaměstnanec by byl tedy s dítětem na rodičovské dovolené. Vykonává takovou práci, kterou by i s omezením mohl vykonávat pro naši firmu z domova. Je možné, aby u nás jeho HPP pokračoval i v době, kdy bude na rodičovské dovolené a bude pobírat rodičovský příspěvek.
Mockrát děkuji za odpovědi, s tímto jsem se ještě nesetkal.