Hlavní navigace

Nemoc při ukončení pracovního poměru.

  • (neregistrovaný)

    27. 11. 2007 10:22

    Dobrý den, onemocněla jsem dva dny před datem rozvázaní pracovního poměru uvedeném ve výpovědi z organizačních důvodů. Můj bývalý zaměstnavatel tvrdí, že mi může dát odstupné až po ukončení mé nemoci? Mám si již platit sama zdravotní pojištění? Pokud jsem ho již zaplatila mám nárok na vrácení peněz zpět popřípadě o snížení následující platby vůči instituci zdravotního a sociálního pojištění?
    Děkuji Jana

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 11. 2007 12:17

      Eva (neregistrovaný)

      Re: Nemoc při ukončení pracovního poměru
      Odtupné Vám musí být vyplaceno při ukončení pracovního poměru (v posledním výplatním termínu) - nemoc Vám prac. poměr neprodlužuje, po dobu nemoci neplatíte ani SP ani ZP (zaměstnavatel Vás nahlásí na zdr. pojišťovnu kódem N - nemoc v ochranné lhůtě.

    • 27. 11. 2007 13:00

      sybera (neregistrovaný)

      Re: Nemoc při ukončení pracovního poměru
      Pokud jste dostala výpověď z organizačních důvodů a 2 dny před ukončením PP jste onemocněla, pracovní poměr končí až po ukončení nemoci - doba nemoci se do výpovědní doby nezapočítáva. A poté teprve dostanete odstupné.

    • 27. 11. 2007 17:13

      Laďa (neregistrovaný)

      Re: Nemoc při ukončení pracovního poměru
      Ano, pracovní poměr se prodlužuje a skončí až po ukončení nemoci a odpracování dvou zbývajících dnů výpovědní doby a pak teprve odstupné.
      Máte ovšem dle ustanovení ZP možnost sdělit zaměstnavateli, že netrváte na prodloužení pracovního poměru a ten by skončil k původnímu datu dle výpovědi a k proplacení odstupného po skončení prac. poměru (nemoc by se proplácela dál i po skončení prac.poměru) Okamžik skončení prac. poměru může ovlivnit výši odstupného a to v případě, kdyby se prodloužením prac. poměru o nemoc posunulo předcházející čtvrtletí, z kterého se počítá hod.prům.výdělek pro výpočet odstupného (zda ve Vašem případě může dojít ke změně výše odstupného v případě prodloužení prac.poměru o nemoc zjistíte u Vaší mzdové účetní).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).