Re: Okamžité zrušení PP zaměstnancem.
Zda je zrušení PP platné či neplatné - to je jiná záležitost. Podle zaměstnavatele nikoliv, podle zaměstnance ano. Tady jde o to, kdy mám a zda mám jako účetní za výše uvedných podmínek zaměstnance odhlásit, vystavit zápočťák atd. Jde z mého hlediska o neexistenci jakéhokoliv datumu v dopise.
Můj laický názor je takový, že pokud zaměstnavatel trvá na tom, že pracovní poměr neskončil, tak vy nemůžete nikoho nikde odhlašovat. Pořád je Váš zaměstnanec.
---------------------------------
přece nemůžete vystavit ZL zaměstnanci, který je v prac. poměru
pokud ukončíte prac. poměr - vystavíte ZL, tak vlastně s jeho argumentem souhlasíte a budete vyplácet odstupné -
naopak - pokud zaměstnanec nechodí do práce (nemá důvod, aby podával okamžité zrušení PP), tak mu dávejte neomluvenou absenci - a podle toho se zachovejte (můžete po něm naopak Vy požadovat vzniklou škodu + za zdrav. poj. apod.)
nebo ho můžete vyzvat, abyste rozumně (tj. dohodou) ukončili PP - ale bez odstupného
Pokud zaměstnavatel nesouhlasí s oprávněností jeho zrušení, tak Vy sama to přece nemůžete udělat. Nejlepší by bylo, kdybyste nám tady napsala trochu informací a my Vám napíšeme, zda má pravdu zaměstnanec nebo zaměstnavatel, protože pokud by měl pravdu zaměstnanec, tak by z toho měl zaměstnavatel velké problémy a přišlo by ho to na hodně peněz. Takže důležité je: má ten zaměstnanec v pracovní smlouvě sjednán den výplat nebo je tento výplatní den pouze určen zaměstnavatelem? Ke kterému dni zrušil zaměstnanec svůj pracovní poměr (pokud neuvedl jasný den, pak který den firma dopis převzala)? Za který měsíc ta dlužná mzda má být?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
27. 11. 2007 12:23
Zaměstnanec zrušil doporučeným dopisem pracovní poměr podle § 56/1b. Doslova píše: "Vzhledem k tomu, že jste mi nevyplatila část mzdy....ruším s Vámi pracovní poměr a žádám řádnou úhradu ...."
V tomto dopisu není datum napsání či odeslání, ani datum ke kterému dni zaměstnanec pracovní poměr ruší.
Ke kterému dni tedy skončil, skončil-li vůbec?
Děkuji za názor.