Re: PHM karta jak evidovat a účtovat
Bavíme se o dvou různých věcech, jednak o platbě kartami k vašemu BÚ, kdy to správně účtujete jak jste popsala a pak o platbách kartami firmy XY, tedy typu jako je třeba CCS, což taky na základě faktury účtujete správně.
Pokud jde o ty vaše kontroly, jestli zaměstnanci dobře fakturovali, hde vám zřejmě o tom, aby si za karty nekupovali cigára a podobně ? :-)) Nevím, jak vypadají ty faktury od firmy XY, ale zřejmě v nich bude minimálně souhrnně rozepsáno, že se jedná o platby za PHM, maziva a technické kapaliny, servisní poplatek a podobně. Vy byste mohla tak maximálně kontrolovat na základě paragonů, jestli nevykazuje nějaký zaměstnanec na přidělené vozidlo nadměrnou spotřebu PHM (což by zřejmě znamenalo, že z vašich peněz si hradí ještě benzín do soukromého auta), nebo jestli si na kartu nedal kafe na pumpě a podobně. Ale přes účetnictví už se tyhle operace nepřetahují, to je věcí kontroly účelu vynaložení prostředků, nikoli jejich účtování, účtujete jen o faktuře a máte to podle mne dobře.
Re: PHM karta jak evidovat a účtovat
Zaměstnanci vám předají lístky od jednotlivých tankování apod., ty skontolujete s přijatou fakturou a musí Vám sedět tankování podle lístků se záznamy o provozu vozidel. Do nákladů-výdajů zúčtujete fakturovanou částku.
Pokud se jedná o další evidenci je možné toto ošetřit i přes skladové hospodářství, kdy byste ale musela mít evidovány skladové karty- PHM v nádrži jednotlivých vozidel a účtovat na ně tankování ( podle lístků příp.faktury) a následně dle záznamů o provozu vozidel také spotřebované PHM a kontrolovat zůstatky.
Ale to záleží na vašich interních potřebách a možnostech. Hezký den :-) Zuzik
Moc děkuji za rady...
>Zaměstnanci vám předají lístky od jednotlivých
>tankování apod., ty skontolujete s přijatou fakturou a musí
>Vám sedět tankování podle lístků se záznamy o provozu
>vozidel. Do nákladů-výdajů zúčtujete fakturovanou
>částku.
>
>Pokud se jedná o další evidenci je možné toto ošetřit
>i přes skladové hospodářství, kdy byste ale musela mít
>evidovány skladové karty- PHM v nádrži jednotlivých
>vozidel a účtovat na ně tankování ( podle lístků
>příp.faktury) a následně dle záznamů o provozu vozidel také
>spotřebované PHM a kontrolovat zůstatky.
>Ale to záleží na vašich interních potřebách a
>možnostech. Hezký den :-) Zuzik
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
28. 11. 2007 9:26
Dobrý den,
nevím, jak si účetně a hlavně "evidenčně" poradit s následujícím případem, tak bych Vás chtěla moc poprosit o radu.... Máme firemní auta na op.leasing, ke kterým jsme obdrželi karty na PHM. Zamci berou benzín a "platí" touto kartou, dostanou ústřižek o úhradě z terminálu. 1x měsíčně mi od firmy XY přijde faktura na tyto odebrané PHM. Jak se s tím vyrovnat a jako to "zkontrolovat", aby to bylo co nejjednodušší.
FAP je mi jasná 501,343/321
Úhrada 321/221
Ale jak mám zkontrolovat ty ústřižky o platbách, které mi zamci na konci měsíce dají s fakturou, abych zjistila, že fakturovali správně a šlo by to "přetáhnout" vůbec přes účetnictví?
Když mám firemní karty, kterými zamci platí, tak účtuji.
- úhrada z BÚ 335/221
- doklad donesený zamcem na PHM 501,343/335
a účet 335 musí být vyrovnaný a tím to zkontroluji...
Skoro se mi zdá, že to budu muset dělat přes nějakou mimoúčetní evidenci :o(
Předem děkuji za rady...
Krásný slunečný den,
El