PHM karta jak evidovat a účtovat

• (neregistrovaný)

28. 11. 2007 9:26

Dobrý den,
    nevím, jak si účetně a hlavně "evidenčně" poradit s následujícím případem, tak bych Vás chtěla moc poprosit o radu.... Máme firemní auta na op.leasing, ke kterým jsme obdrželi karty na PHM. Zamci berou benzín a "platí" touto kartou, dostanou ústřižek o úhradě z terminálu. 1x měsíčně mi od firmy XY přijde faktura na tyto odebrané PHM. Jak se s tím vyrovnat a jako to "zkontrolovat", aby to bylo co nejjednodušší.
    FAP je mi jasná 501,343/321
    Úhrada 321/221

Ale jak mám zkontrolovat ty ústřižky o platbách, které mi zamci na konci měsíce dají s fakturou, abych zjistila, že fakturovali správně a šlo by to "přetáhnout" vůbec přes účetnictví?

Když mám firemní karty, kterými zamci platí, tak účtuji.
    - úhrada z BÚ 335/221
    - doklad donesený zamcem na PHM 501,343/335
    a účet 335 musí být vyrovnaný a tím to zkontroluji...

Skoro se mi zdá, že to budu muset dělat přes nějakou mimoúčetní evidenci :o(
    Předem děkuji za rady...
    Krásný slunečný den,
    El

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 11. 2007 13:29

Jaromír (neregistrovaný)

Re: PHM karta jak evidovat a účtovat
      Bavíme se o dvou různých věcech, jednak o platbě kartami k vašemu BÚ, kdy to správně účtujete jak jste popsala a pak o platbách kartami firmy XY, tedy typu jako je třeba CCS, což taky na základě faktury účtujete správně.

Pokud jde o ty vaše kontroly, jestli zaměstnanci dobře fakturovali, hde vám zřejmě o tom, aby si za karty nekupovali cigára a podobně ? :-)) Nevím, jak vypadají ty faktury od firmy XY, ale zřejmě v nich bude minimálně souhrnně rozepsáno, že se jedná o platby za PHM, maziva a technické kapaliny, servisní poplatek a podobně. Vy byste mohla tak maximálně kontrolovat na základě paragonů, jestli nevykazuje nějaký zaměstnanec na přidělené vozidlo nadměrnou spotřebu PHM (což by zřejmě znamenalo, že z vašich peněz si hradí ještě benzín do soukromého auta), nebo jestli si na kartu nedal kafe na pumpě a podobně. Ale přes účetnictví už se tyhle operace nepřetahují, to je věcí kontroly účelu vynaložení prostředků, nikoli jejich účtování, účtujete jen o faktuře a máte to podle mne dobře.

• 28. 11. 2007 13:41

Zuzik (neregistrovaný)

Re: PHM karta jak evidovat a účtovat
      Zaměstnanci vám předají lístky od jednotlivých tankování apod., ty skontolujete s přijatou fakturou a musí Vám sedět tankování podle lístků se záznamy o provozu vozidel. Do nákladů-výdajů zúčtujete fakturovanou částku.

Pokud se jedná o další evidenci je možné toto ošetřit i přes skladové hospodářství, kdy byste ale musela mít evidovány skladové karty- PHM v nádrži jednotlivých vozidel a účtovat na ně tankování ( podle lístků příp.faktury) a následně dle záznamů o provozu vozidel také spotřebované PHM a kontrolovat zůstatky.
      Ale to záleží na vašich interních potřebách a možnostech. Hezký den :-) Zuzik

• 28. 11. 2007 14:19

El (neregistrovaný)

Moc děkuji za rady...
      >Zaměstnanci vám předají lístky od jednotlivých
      >tankování apod., ty skontolujete s přijatou fakturou a musí
      >Vám sedět tankování podle lístků se záznamy o provozu
      >vozidel. Do nákladů-výdajů zúčtujete fakturovanou
      >částku.
      >
      >Pokud se jedná o další evidenci je možné toto ošetřit
      >i přes skladové hospodářství, kdy byste ale musela mít
      >evidovány skladové karty- PHM v nádrži jednotlivých
      >vozidel a účtovat na ně tankování ( podle lístků
      >příp.faktury) a následně dle záznamů o provozu vozidel také
      >spotřebované PHM a kontrolovat zůstatky.
      >Ale to záleží na vašich interních potřebách a
      >možnostech. Hezký den :-) Zuzik

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).