Re: Sociální a zdravotní pojištění
ZP - jako zaměstnanec sice nemusíte platit zálohy, ale pojistné budete platit a to formou doplatku (po podání přehledu o příjmech a výdajích).
SP - bude záležet jednak na výši Vašich příjmů ze zaměstnání (alespoň 12 násobek min. mzdy za rok), pak jste považována za OSVČ vedlejší. Dále bude záležet na rozdílu příjmů a výdajů. Pokud bude Váš "zisk" za rok 2007 činit 48.333,- Kč a méně (příp.4.027,- za měsíc podnikání), pak nebudete v r. 2007 povinně účastna důchodového pojištění. Zřejmě jste podnikala už v roce 2006 a pro rok 2007 Vám nevznikla povinnost platit zálohy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Perličky z diskuze účetních k JMHZ
Zaměstnavatelé musí do konce dubna dohlásit informace o zaměstnancích
Důchody porostou seniorům rychleji, projeví se to však zřejmě až v roce 2029
Padesát tisíc jako základ? Výpočet důstojné mzdy rozvířil sítě, lidé mluví o výsměchu
Zvláštní zkrat ministerstva, postavit si hlavu u zdravotních benefitů je absurdní
Stát označuje nové hlášení za stabilní, firmy ale hlásí chyby a chaos
29. 11. 2007 7:52
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda musím odvádět zdravotní a sociální z vedlejší činnosti. Jsem zaměstananá na hlavní pracovní poměr(sociální a zdravotní platí zaměstnavatel). Jako vedlejší činnost mám pěstování okrasných rostlin a jsem vedená v registru o zemědělské činnosti. Musím odvávěd sociální a zdravotní z této činnosti? Díky za odpověď