Re: Plat nebo mzda
No já mám dojem, že zákon č. 1/1992 Sb. byl zákoníkem práce č. 262/2006 Sb. zrušen a taktéž zákon č. 143/1992 Sb. se již pro občanské zaměstnance ve státní sféře nepoužívá.
Každopádně na mzdovém nebo platovém výměru (nebo v pracovní smlouvě) byste měl mít uvedené, čím se řídí - plat v rozpočtovém sektoru se řídí zákoníkem práce č. 262/2006 Sb. a nařízením vlády č. 564/2006 Sb. - o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě , kde je uvedeno i zařazování zaměstnanců do platových tříd a stupňů, požadavky vzdělání apod. Takže ještě znovu mrkněte podle čeho jste vlastně zařazen.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
7. 12. 2007 5:27
Dobrý den. V zákoníku práce se hovoří o i platu a mzdě.
Mzda přísluší zaměstnanci za vykonanou práci v soukromé (podnikatelské) sféře, plat v rozpočtovém (státním, veřejném, nepodnikatelském) sektoru. Soukromý sektor se řídí zákonem o mzdě (č. 1/1992 Sb.), pro rozpočtový sektor platí zákon o platu (č. 143/1992 Sb.).
Vzhledem k tomuto rozdělení mám dotaz, zda mám nárok na mzdu nebo plat. Mím zaměstnavatelem je státní podnik, který se mnou uzavřel pracovní smlouvu a zároveň mzdový výměr. Proto se chci zeptat, jelikož jsem zaměstnancem státního podniku zda bych měl pobírat mzdu nebo plat. Děkuji za odpověď.