Re: Nárok na dovolenou
Vzhledem k tomu, že jste pro nemoc zameškala méně než 100 dnů, náleží Vám dovolená za r.2007 nekrácená v plné výši 20 dnů, pokud jste o čerpání dovolené hned v návaznosti na MD zažádala před skončením MD a nástupem na rodičovskou dovolenou a ne už v době čerpání rodičovské dovolené. Rodičovská dovolená by pak začínala až po vyčerpání dovolené. Pokud chce mzdová účetní dovolenou krátit, uveďte její zdůvodnění.
Měla zřjmě na mysli, že se krátí za rodičovskou dovolenou (vyjádření za dobu neplacené mateřské dovolené není přesné). Upozorněte ji, že existuje § 223 odst. 1 ZP, kde je mimo jiné uvedeno: ... Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit.
Pokud měla na mysli krácení za mateřskou dovolenou (předpokládám, že jste po její dobu pobírala peněžitou pomoc v mateřství) tak krácení není též možné, protože se podle § 216 odst.3 ZP doba čerpání mateřské dovolené pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
9. 12. 2007 17:45
Dobrý den, chtěla bych požádat o radu ohledně počtu dní dovolené za rok 2007, neboť se nemůžu shodnout s naší mzdovou účetní. Od 1.1. 2007 jsem byla v pracovní neschopnosti (těhotenství) a 28. 3. 2007 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou. MD mi skončila 7. 10. 2007 a od té doby jsem na rodičovské dovolené. Zaměstnavatele jsem požádala o čerpání veškeré dovolené (měla jsem i z roku 2006) hned v návaznosti na ukončení MD. Můžete mi prosím říct, kolik v tomto případě činí nárok na dovolenou za rok 2007, když ze smlouvy máme standardně dáno 20 dní. Děkuji moc za radu.