Ukončení pracovního poměru na určito

• (neregistrovaný)

11. 12. 2007 8:23

Dobrý den, mám pracovní smlouvu na dobu určitou, dále už jí ale nechci prodlužovat. Pracovní smlouva se automaticky prodlužuje nástupem další den po ukončení že ano? Ale měla by se podepsat nová smlouva na další dobu určitou popř. na dobu neurčitou že? Ale co když mi prodlouží pracovní smlouvu bez mého podpisu? Slyšela jsem totiž, že to ve firmě, kde pracuji je obvyklé. A musím před oznámením, že už nechci prodloužit smlouvu něco podle zákona udělat? Vím, že mám dát nejpozději 3 dny před odchodem dát vědět nadřízenému. Je možnost, že by mě jakýmkoliv způsobem nadřízený nechtěl pustit či nějak donutit krz zákon, abych neodcházela? Mockrát děkuji za pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 12. 2007 9:20

anonymous (neregistrovaný)

Re: Ukončení pracovního poměru na určito
      Odpovím jenom zkráceně: nikdo Vám nic bez Vašeho souhlasu prodloužit nemůže, takže jenom pro Váš klid nadřízenému řekněte, že bude končit, aby firma připravila potřebné doklady.

• 11. 12. 2007 9:40

alexka (neregistrovaný)

Děkuji, ale když chci opravdu skončit, nic mi nebrání? Jen oznámím nadřízenému, že mi končí smlouva a já ji už nechci prodlužovat? Nic víc? Tři dny před koncem to oznámím a prostě odejdu? Nemůže mě nijak zastavit? Mockrát děkuji. Přeji krásný zbytek dne.

• 11. 12. 2007 9:52

Jiřka (neregistrovaný)

To, co je ve smlouvě, platí. Když jste si se zaměstnavatelem smluvila, že Váš pracovní poměr bude trvat do 31.12.07, tak tím dnem taky skončí, i kdybyste zaměstnavateli předem neřekla vůbec nic. A naopak - kdyby Vás už zaměstnavatel nechtěl, také by neměl žádnou povinnost Vám to dát předem na vědomí.Ve smlouvě prostě stojí, že tím dnem pracovní poměr končí a hotovo a ani Vy byste se nemohla domáhat prodloužení. Ale pro jistotu si o tom obě strany mohou předem promluvit (nikde není dána závazná lhůta 3 dny) a pokud některá ze stran už nemá zájem, připomene druhé straně, že se blíží konec prac. poměru a že tedy skončí a že má být vystaveno potvrzení o zaměstnání.

• 11. 12. 2007 14:48

ekolog (neregistrovaný)

JE TO TAK.Pracovní poměr na dobu určitou,končí dnem,který je sjednán ve smlouvě. Poslední pracovní den odevzdáte zaměstnavateli jeho prac.pomůcky,a oznámíte mu,že dále nechcete pokračovat.Slušností je,oznámit nepokračování předem,aby zaměstnavatel,za Vás sehnal náhradu,není to však povinost!Pozor na jinak určenou dobu,např.za nemocného,mat.dovolenou,atd.,tam prac.poměr končí až návratem dotyčného,pokud se ze zaměstnavatelem nedohodnete jinak.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).