Re: Krácení dovolené - nemoc od3/2007 do
Krácení dovolené
§ 223
(1) Nepracoval-li zaměstnanec, který splnil podmínku stanovenou v § 212 odst. 1, v kalendářním roce, za který se dovolená poskytuje, pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, zaměstnavatel krátí dovolenou za prvých 100 takto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu.
Děkuji za odpověď, ale moc tomu nerozumím. Zaměstnanec je u nás v PP od r. 2005. Na začátku r. 2007 mu bylo poskytnuto 20 dní dovolené na r. 2007, vyčerpal 2 dny dovolené v únoru a od 6.3. 2007 je nemocný. Nemá tedy nárok na žádnou dovolenou za r. 2007? Jak jste odhadla 2/12? Je to nárok za leden a únor 2007?
Děkuji.
po 100 neodpracovaných dnech o 1/12
>>>a
>>>po každých dalších 21 neodpr. dnech o další 1/12?
>>>Jestli jsem tedy správně počítala bylo by to v tomto
>>>případě o 6/12, tj. 10 dní dovollené ke konci roku,
>>>neboť
>>>1/12 v našem případě (máme 20 dní dovolené) čnní
>>>1,6666
>>>dne. Je to tak správně?
>>>
>>>A ještě jsem se chtěla zeptat zda si může zbývající
>>>dny vybrat po skončení nemocenské do přidělení plného
>>>invalidního důchodu a pak mu ten zbytek můžeme
>>>proplatit
>>>při ukončení PP?
>>>
>>>Děkuji předem za vaše odpovědi.
>>>
>>>Míša
>>Nevypadá to, že by zaměstnanec odpracoval 60 dní
>>rozhodných pro vznik nároku na celoroční výměru
>>dovolené.
>>Dovoluji si odhadnout 2/12 roční výměry dovolené.
>
>
>Děkuji za odpověď, ale moc tomu nerozumím. Zaměstnanec
>je u nás v PP od r. 2005. Na začátku r. 2007 mu bylo
>poskytnuto 20 dní dovolené na r. 2007, vyčerpal 2 dny
>dovolené v únoru a od 6.3. 2007 je nemocný. Nemá tedy
>nárok na žádnou dovolenou za r. 2007? Jak jste odhadla
>2/12? Je to nárok za leden a únor 2007?
>Děkuji.
Nezáleží na tom, kolik let u Vás pracuje. Každý rok se posuzuje nově. Pokud v roce 2007 neodpracoval ani 60 směn, dovolená se posuzuje jinak. Náleží mu pouze 1/12 za každých 21 odpracovaných směn (tedy pracovních dnů). Od 1.1. do své nemoci neodpracoval určitě 620 směn (a bude marodit až do konce roku a déle), proto mu pro letošek náleží 1/12 za každých 21 odpracovaných směn, takže spočítejte, kolik jich odpracoval. Pokud jich odpracoval 42 (počítají se do toho i svátky, které byly v pracovních dnech a ve kterých nemarodil), pak mu náleží 2/12, tj. 3,5 dne. Z tohu už si 2 vybral, jak píšete.
A já se dívám, že jsem se kapánek uklepla a místo 60 směn jsem napsala 620 směn, ale určitě jste to pochopila. Pokud člověk v aktuálním kal. roce odpracuje aspoň 60 směn, pak už mu náleží dovolená za každý celý odpracovaný měsíc u toho zaměstnavatele. Pokud mění zaměstnání v průběhu měsíce a zaměstnání na sebe bezprostředně navazují (v tom měsíci není ani jeden den, kdy by neměl zaměstnavatele), náleží mu dovolená za ten měsíc od nového zaměstnavatele. Pokud sice odpracuje v roce aspoň 60 směn, ale promarodí více než 99 směn, pak se mu dovolená krátí - za prvních 100 promaroděných směn (včetně promaroděných svátků) o 1/12, za každých dalších 21 o další dvanáctiny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
12. 12. 2007 19:28
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda postupuji správně při krácení dovolené našemu zaměstnanci. Od 6.3.2007 je v pracovní neschopnosti doposud. Podle jeho vyjádření mu nemocenská skončí 8.1.2008 a 10.1. 2008 jde před posudkovou komisi ohledně plného invalidního důchodu.
U nás má stále 18 dní nevybrané dovolené. Mohu mu tyto dny pokráti po 100 neodpracovaných dnech o 1/12 a po každých dalších 21 neodpr. dnech o další 1/12? Jestli jsem tedy správně počítala bylo by to v tomto případě o 6/12, tj. 10 dní dovollené ke konci roku, neboť 1/12 v našem případě (máme 20 dní dovolené) čnní 1,6666 dne. Je to tak správně?
A ještě jsem se chtěla zeptat zda si může zbývající dny vybrat po skončení nemocenské do přidělení plného invalidního důchodu a pak mu ten zbytek můžeme proplatit při ukončení PP?
Děkuji předem za vaše odpovědi.
Míša