Spolupracující osoba

• (neregistrovaný)

21. 12. 2007 13:31

Zvažujeme, jestli se vyplatí registrovat se od roku 2008 jako spolupracující osoba.
    Teď, když bude jednotná sazba daně, nebude mít rozdělení příjmů a výdajů význam, nebo ano? Kromě toho bych musela platit ZP a SP, které si stejně nedám do nákladů. Já jsem na RD, v červenci budu nastupovat na MD, byla bych od placení ZP a SP osvobozená i jako spolupracující osoba?
    Jaké náklady bychom mohli uplatňovat? Je možné platit silničku na druhé auto a uplatňovat km i na něj? - Dělám manželovi obchod.
    Manžel vede DE, nemusela bych ji vést také, že? Náklady by šly do účetnictví jemu. Mám pravdu?
    Doteď jsme uplatňovali společné zdanění, to nám zrušili, tak přemýšlíme o spolupracující osobě. Budu ráda, když mi někdo napíše svůj názor.
    Díky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 12. 2007 14:03

taky spolupracující (neregistrovaný)

Re: spolupracující osoba
      Podnikatel a spolupracující si mohou dělit příjmy a výdaje až do výše 50ti%,ale spoluracující max. 45000 za i započatý kal.měsíc-tzn.540 000 za rok.Žádné nákl. se neuplatňují.SP a ZP se platí vždy,ale spolupracující si je v roce 2008 již nebude moct odečíst od základu daně.

• 30. 12. 2007 22:47

H. (neregistrovaný)

Vždy se platí pouze ZP, SP se platí pouze tehdy, je-li rozdíl mezi příjmy a výdaji nižší než 48.334,- Kč.

• 2. 1. 2008 18:35

Martina (neregistrovaný)

No, já jsem asi trochu tupší, ale k čemu je teď spolupracující osoba, když procento daně z příjmů je teď stejné, ať je rozdíl mezi příjmy a výdaji jakkoli vysoký? Pořád nevím, jestli by nám to k něčemu bylo nebo ne.

• 2. 1. 2008 19:44

H. (neregistrovaný)

U daně z příjmů by to opravdu efekt nemělo, ale v případě plateb SP
      pokud se na spolupracující osobu rozdělí částka, která by nepřekročila limit pro povinnou účast pro SP, tam to význam mít bude.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).