Hlavní navigace

Rodičovský příspěvek

  • (neregistrovaný)

    29. 12. 2007 22:53

    Dnes ve zprávách zaznělo upozornění o rodič. příspěvku. Vybírám následující část, protože z diskuze, která zde před nedávnem proběhla, to nevyplynulo zcela jednoznačně:
    "Pokud se rodiče na úřady práce nebo městské části nepřihlásí během ledna, aby si zvolili pro ně nejvhodnější možnost (pobírání rodič.příspěvku), automaticky budou pobírat nejnižší příspěvek do čtyř let věku dítěte." V tomto smyslu informoval Ant.Závitkovský, vedoucí odd. metodiky dávek MPSV.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 12. 2007 9:30

      M.H. (neregistrovaný)

      Re: Rodičovský příspěvek
      Tak to je informace buď popletená, nebo necelá. V lednu si musí zvolit ti, jejichž děti budou mít v lednu 21 měsíců - tedy v budou ve věku, kdy je nutné provést volbu tříleté rychlosti (pokud ji rodiče chtějí). Ti ostatní na to mají čas až do 21 měsíců věku jejich dítěte - tak praví zákon ;o) (nebo rodiče, kteří končí PPM a chtějí si zvolit dvouletou variantu - ovšem ti, když v tento moment nezvolí, tak ještě mohou volit v těch 21 měsících tříletou variantu).

    • 30. 12. 2007 16:03

      beta (neregistrovaný)

      Re: Rodičovský příspěvek
      O nároku na rodičovský příspěvek od 1. ledna 2008 musí u všech dosavadních příjemců rodičovského příspěvku opětovně rozhodnout úřad státní sociální podpory na základě nově podaných žádostí. Dosavadní nárok na rodičovský příspěvek ze zákona zaniká.Jediné, co je ze strany rodičů vyžadováno, je učinění rozhodnutí o délce pobírání rodič.příspěvku; rychlejší varianta 22 týdnů, klasická 21 měsíců, až poté, když rodič nepožádá nebo nesplňuje jednu z těchto variant, bude mu vyplácen po 21 měsících rodič.příspěvek ve snížené výměře, tj. 3800 Kč

    • 30. 12. 2007 16:21

      beta (neregistrovaný)

      Re: Rodičovský příspěvek
      nedalo mi to a našla jsem asi vámi zmiňovanou debatu, ale nenašla jsem v ní to, co popisujete,že když se rodič v lednu 08 nedostaví na úřad, že o rodič.příspěvek přijde-pokud si pozorně přečtete rozhovor, toto řekla redaktorka !! ne Závitkovský z MPSV, ten naopak řekl to samé, co jsem tu zmiňovala s paní M.H., připojuji link na onu debatu http://www.mpsv.cz/cs/4925

    • 30. 12. 2007 16:29

      J (neregistrovaný)

      Re: Rodičovský příspěvek
      Ano, musí se znovu požádat. Ten kdo již pobírá, dostal poštou novou žádost s pokyny co má udělat.

    • 30. 12. 2007 21:09

      H. (neregistrovaný)

      Re: Rodičovský příspěvek
      >
      >>>>Tak to je informace buď popletená, nebo necelá.
      připojuji
      >>link na onu debatu http://www.mpsv.cz/cs/4925

      Tak to se tedy jednalo o jinou debatu, kterou jsem neslyšela. Uvádím, že informace, o níž jsem mluvila já, je zde: http://www.ct24.cz/index_view.php?id=246450
      A tam se to vztahovalo na všechny rodiče.

    • 30. 12. 2007 22:40

      M.H. (neregistrovaný)

      Re: Rodičovský příspěvek
      Tak jsem si to poslechla a vedoucí odd. metodiky dávek MPSV Závitkovský tam nic takového neříkal, byla to jenom interpretace redaktorky. A byla stejně zmatená, jako některé další informace v reportáži ;o)

      Co mi utkvělo v paměti - redaktorka informovala ve smyslu, že prvních 28 týdnů mají "všechny matky společnou" mateřskou dovolenou = není to pravda, ne každá matka nárok na PPM má a v některých případech je PPM delší či naopak kratší. V článku k té reportáři se pak nemluví o PPM, ale je v ní napsáno "Po prvních 28 týdnech, kdy je výše dávek pro všechny stejná," - ani to samozřejmě není pravda.

      Další nepřesnost je v tom, že jak redaktorka, tak článek mluví o tom, že rodič může pracovat, ale musí přitom zajistit celodenní hlídání dítěte - není to přesné, klidně může hlídat dítě při práci, pokud k tomu má podmínky ;o) nebo může i dávat dítě do jeslí/školky na zákonem povolenou dobu.

      Navíc v reportáži nebylo zmíněné, že tato volba se netýká rodičů, jejichž děti jsou k začátku roku starší 21 měsíců.

      Takže ono celkem vzato tato reportáž je prakticky o ničem a každý rodič v současnosti pobírající rodičák toho ví víc, protože už dávno od úřadu dostal informativní papír s formulářem.

    • 30. 12. 2007 23:38

      H. (neregistrovaný)

      Re: Rodičovský příspěvek
      Tak to je informace buď popletená, nebo necelá.
      >> připojuji
      >>>>link na onu debatu http://www.mpsv.cz/cs/4925
      >>
      >>Tak to se tedy jednalo o jinou debatu, kterou jsem
      >>neslyšela. Uvádím, že informace, o níž jsem mluvila
      >>já,
      >>je zde:
      >>http://www.ct24.cz/index_view.php?id=246450
      Další nepřesnost je v tom, že jak redaktorka, tak
      >článek mluví o tom, že rodič může pracovat, ale musí
      >přitom zajistit celodenní hlídání dítěte - není to přesné,
      >klidně může hlídat dítě při práci, pokud k tomu má
      >podmínky ;o) nebo může i dávat dítě do jeslí/školky na
      >zákonem povolenou dobu.
      >Takže ono celkem vzato tato reportáž je prakticky o
      >ničem a každý rodič v současnosti pobírající rodičák
      >toho ví víc, protože už dávno od úřadu dostal
      >informativní papír s formulářem.
      Ono celkem vzato každá reportáž je prakticky o ničem, ale jde o to, že pokud takovéto informace zazní v hlavním vysílání a ještě s upozorněním, na něž vedoucí pracovník příslušného ministerstva nijak nereaguje, mohou rodiče být zděšeni a zařídí se podle návodu. Hlavně informace, že v uvedeném smyslu budou postupovat příslušné úřady.A to, že rodiče obeslal pan ministr dopisem, neznamená, že jsou kdo ví jak informováni. Např. se nijak v dopise neupozorňuje na okolnost, že pokud matka nesplňuje podmínku nároku na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) - že tím nebude de facto rodina donucena k nejpomalejší a finančně nejméně výhodné variantě bez možnosti volby.Takovou situaci lze totiž v mnoha případech vyřešit tím, že se RP převede na otce dítěte. To spousta rodičů neví a navíc o tom vesměs nevěděly ani referentky přísluš.úřadů. O tom jak je většina rodičů zmatena, svědčí různé diskuze, např. na www.rodina

    • 31. 12. 2007 12:08

      beta (neregistrovaný)

      Re: Rodičovský příspěvek
      pracovník příslušného ministerstva nijak nereaguje, mohou
      >rodiče být zděšeni a zařídí se podle návodu. Hlavně
      >informace, že v uvedeném smyslu budou postupovat
      >příslušné úřady.A to, že rodiče obeslal pan ministr dopisem,
      >neznamená, že jsou kdo ví jak informováni. Např. se
      >nijak v dopise neupozorňuje na okolnost, že pokud matka
      >nesplňuje podmínku nároku na peněžitou pomoc v
      >mateřství (PPM) - že tím nebude de facto rodina donucena k
      >nejpomalejší a finančně nejméně výhodné variantě bez
      >možnosti volby.Takovou situaci lze totiž v mnoha
      >případech vyřešit tím, že se RP převede na otce dítěte. To
      >spousta rodičů neví a navíc o tom vesměs nevěděly ani
      >referentky přísluš.úřadů. O tom jak je většina rodičů
      >zmatena, svědčí různé diskuze, např. na www.rodina
      souhlasím s vámi a musím říci, že ta informace, kterou jste dala k diskuzi, není správná. Bohužel jsem si nemohla pustit vaši debatu z ČT, jelikož syn mi odpojil zvuk a nevím, kde ho hledat (zvuk :-). Takže jisté je to, že rodiči pobírající rodič.příspěvek k 31.12.07 tento nárok končí. Aby měl dále vyplácený RP, MUSÍ se dostavit do konce ledna 08 na příslušný úřad a podat NOVOU žádost o rodičovský příspěvek, zároveň může provést volbu, ale nemusí. Dítěti je např. v lednu 18 měsíců, v lednu zažádám, budu dostávat do 21 měsíců 7.600, poté v termínu provedu volbu a budu dostávat 7.600 do 3 let věku dítěte, pokud bych volbu neprovedla, budu od 21 měs. dostávat snížený příspěvek. Důležité je tedy ZAŽÁDAT. Pokud rodič v lednu 08 nezažádá, ne že mu bude vyplácena snížená výměra, nebude vyplácen žádný příspěvek, jen v lednu 08 dostane RP za prosinec 07. O rodič.příspěvek může zažádat zpětně 3 měsíce dozadu. Rodič pobírající v současné době RP nemůže čekat, že mu bude tento vyplácen i v roce 2008, změnou zákona došlo k ukončení výplaty RP k 31.12.07, o nový nárok musí zažádat. Snad jsem to napsala srozumitelně ?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).