Re: Prodej vs. výměna darované nemovitos
V zákoně 357/1992 § 8 je napsáno
Poplatníkem daně z převodu nemovitostí je převodce i nabyvatel, jde-li o výměnu nemovitostí, převodce a nabyvatel jsou v tomto případě povinni platit daň společně a nerozdílně.
§ 9
Vyměňují-li se nemovitosti, považují se jejich vzájemné převody za jeden převod. Daň se vybere z převodu té nemovitosti, z jejíhož převodu je daň vyšší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 1. 2008 12:54
Dobrý den, zhruba před rokem jsem dostal od rodičů pozemek (odhadnutá cena pro účely daně darovací cca 66000Kč), nyní je pozemek určen k zastavění. Bohužel nemám zájem na tomto pozemku osobně postavit, tak jsem se rozhodl že pozemek prodám a koupím si byt do osobního či družstevního vlastnictví. Uvědomil jsem si, že mě zřejmě nemine daň z příjmu (tj. 15% ze základu daně) což je docela dost peněz (předpokládám prodejní cenu cca 1500000) a o to větší bych si musel vzít hypo na koupi bytu.
Proto bych se chtěl zeptat jak by to bylo v případě, pokud by se mi pozemek podařilo s někým vyměnil za byt (s doplatkem)?? Předpokládám, že daň z příjmu by v tomto případě odpadla a platil bych pouze daň z převodu nemovitosti? Bylo by tedy výhodnější pozemek vyměnit (zda-li je to vůbec možné)? Děkuji.