Prodej vs. výměna darované nemovitosti

• (neregistrovaný)

2. 1. 2008 12:54

Dobrý den, zhruba před rokem jsem dostal od rodičů pozemek (odhadnutá cena pro účely daně darovací cca 66000Kč), nyní je pozemek určen k zastavění. Bohužel nemám zájem na tomto pozemku osobně postavit, tak jsem se rozhodl že pozemek prodám a koupím si byt do osobního či družstevního vlastnictví. Uvědomil jsem si, že mě zřejmě nemine daň z příjmu (tj. 15% ze základu daně) což je docela dost peněz (předpokládám prodejní cenu cca 1500000) a o to větší bych si musel vzít hypo na koupi bytu.
    Proto bych se chtěl zeptat jak by to bylo v případě, pokud by se mi pozemek podařilo s někým vyměnil za byt (s doplatkem)?? Předpokládám, že daň z příjmu by v tomto případě odpadla a platil bych pouze daň z převodu nemovitosti? Bylo by tedy výhodnější pozemek vyměnit (zda-li je to vůbec možné)? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 1. 2008 13:40

LeaX (neregistrovaný)

Re: Prodej vs. výměna darované nemovitos
      § 3/2 ZDP: "Příjmem ve smyslu odstavce 1 se rozumí příjem peněžní i nepeněžní dosažený i směnou."

• 2. 1. 2008 14:11

Martin K. (neregistrovaný)

Děkuji za reakci, takže dani z příjmu se tedy nevyhnu :-), leda že bych počkal ještě 4 roky. Jestli se můžu ještě zeptat, jaká částka by tvořila základ daně z příjmu při výměně?

• 2. 1. 2008 13:47

p. (neregistrovaný)

V zákoně 357/1992 § 8 je napsáno
      Poplatníkem daně z převodu nemovitostí je převodce i nabyvatel, jde-li o výměnu nemovitostí, převodce a nabyvatel jsou v tomto případě povinni platit daň společně a nerozdílně.

§ 9
      Vyměňují-li se nemovitosti, považují se jejich vzájemné převody za jeden převod. Daň se vybere z převodu té nemovitosti, z jejíhož převodu je daň vyšší.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).