Re: uvádění RČ v pracovních smlouvách
RČ - pokud ho uvádííte, tak Vám zaměstnanec podepíše, že souhlasí s uvedením RČ, i když nic nepodepíše tak se nic neděje.
Podle mne je to blbost první třídy, jaképak citlivá data, když chcete, tak si RČ zjistíte kohokoliv - není to žádný problém.
Já jsem přelepovala rodná čísla na prac.smlouvách a nahrazovala jsem je datem nar. Z-cům nechávám podepisovat souhlas se zpracováním osobních údajů asi v tomto znění:" Souhlasím s tím, aby z-tel mezd zpracovával moje osobní údaje potřebné pro daný PP u z-tele obvyklé - a to po dobu tohoto PP a po nezbytnou dobu po jeho skončení."
Vy jeho r.č. používat v určitých případech musíte, ale určitě je jistější si od něj nechat potvrdit souhlas.
Já to řeším tak, že nové zaměstnance nechám vyplnit dotazník, kde kromě RČ si sami vyplní adresu, pojišťovnu, děti apod. a na konci dotazníku mám napsáno: "Zaměstnanec souhlasí s tím, aby zaměstnavatel o něm zpracovával osobní údaje (včetně rodného čísla) potřebné pro daný pracovní poměr a to po dobu trvání tohoto pracovního poměru a po nezbytnou dobu po jeho skončení." Zaměstnanec mi musí napsat den, kdy dotazník vyplňoval a také ho podepsat.
Jak vidím, tak zase z toho tak velký problém neděláme, ale byla jsem na školení a dva právníci na tohle měli úplně rozdílný názor a vlastně předvedli, jak se dá z komára udělat obrovský velbloud.
Přeji nám všem ať ze všech těch zbytečných nařízení dokážeme krásně vybruslit.
Přelepování rodného čísla ve smlouvě je nesmysl protože tím svévolně a bez souhlasu druhé strany upravujete pracovní smlouvu. Musel by se stejně upravit i druhý stejnopis, který má v držení zaměstnanec. Uvádění rodného čísla na pracovní smlově nemá žádné opodstatnění, proto ho tam nedávejte, stačí datum narození. Souhlas zaměstnance k nakládání s rodným číslem není třeba, protože zaměstnavatel ho potřebuje na účel uloženýmu zákonem a to obecně není souhlas potřeba.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 1. 2008 13:35
Dobrý den, mám dotaz na uvádění rodných čísel v pracovních smlouvách. Tento údaj je citlivý a na školení jsem se dozvěděla, že vůbec nesmí být v pracovních smlouvách uváděn. Zároveň by prý měl existovat jakýsi formulář, kde mi zaměstnanec podepíše, jak budu s jeho rodným číslem nakládat a kde ho budu uvádět (OSSZ, ZP a tak podobně)? Poradí mi někdo jak je to správně a kde tento formulář seženu?