Re: proplatit dovo nebo ne??
pan šéf by měl znát zákoník práce a tudíž by měl vědět, že dovolená nelze proplácet (zákonný nárok 20 PD), dovolenou mu musí někdo nařídit (on sám sobě) a musí ji čerpat
dovolená lze proplatit jen při ukonč. PP nebo za určitých podmínek - tj. pokud byste měli nárok více než 4 týdny dovolené
vše je v zák.pr.
Určitě bych chvíli dělala drahoty. Jak si zvykne, že účetní si vždycky poradí, bude vymýšlet čím dál větší ptákoviny. Na druhou stranu by si účetní měla včas všimnout, že nemá vybranou loňskou dovolenou.
Já se domnívám, že zde uvedený návrh, aby místo dovolené obdržel odměnu je nesprávnýl, protože se to může obrátit při první kontrole proti mzdové účetní, protože ona nemůže smazat dovolenou, která ze zákona přechází k vyčerpání do dalšího roku. To by možná šlo udělat s nevyčerpanou dovolenou z r. 2007 na konci r. 2008. Jenže - nevíte, co Váš šéf bude kde vyprávět - možná se někde pochlubí, že není problém dovolenou takto proplácet a MÚ může mít nepříjemnosti. Já zastáncem tohoto obcházení zákona nejsem. Navíc se mu zvedne průměr.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 1. 2008 9:53
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat. Šéf mi teď oznámil.že chce, abych mu proplatila celou loňskou dovolenou /jeto 20dní/. On je tady klasicky změstnaný. Mě se to ale nějak nezdá,můžu jen tak proplatit celou dovolenou? A jakým způsobem se proplácí? dává se to někam zvlášť do kolonky?? Mám účetní program Pohoda.
Díky moc!!