Re: Daň z úroků a spořicí účet
Z úroků Vám banka strhne srážkovou daň a tím je to pto Vás vyřízené. Pravidlo, že pokud máte úroky z "podnikatelských" peněz musíte je přičíst k příjmům a sraženou daň zahrnout do záloh již neplatí. Jen doporučuji příjmy z úroků a sraženou daň zaznamenávat tak, abyste je mohl v připadě kontroly bezproblémově "vyjet"
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Dohlášení údajů zaměstnance: Videonávod radí, jak na to krok po kroku
Kdy musí důchodci podat daňové přiznání a zdanit svůj důchod?
Stačilo pár úprav posudků pro invaliditu v počítači a lidé získali dávky
Kolové nápoje: Od lékárnických tajností k miliardovému marketingu
Pracujícím důchodcům se zas bude zvyšovat penze, sleva na pojistném jim navíc zůstane
Jediná chyba v přehledu může znamenat zbytečné tisíce navíc
4. 1. 2008 11:42
Dobrý den,
jsem FO podnikající a chci si založit spořicí účet.
Nevím jakým způsobem potom mám získané úroky danit. Mám zřejmě dvě možnosti jak účet založit:
1. Pokud bance při založení účtu předložím ŽL, budu zřejmě muset úroky přiznat v daňovém přiznání jako příjem.
2. Pokud ŽL v bance nepředložím, tj. účet založím na mou osobu jako na nepodnikatelský subjekt, bude za mě daň z úroku platit banka. Je to vůbec možné bance ŽL nepředložit? A je to výhodnější než možnost 1? Nemusel bych se tak o příjmy z úroků starat a nemusel bych je nikam muset evidovat...
Děkuji za rady