Předání účetnictví

• (neregistrovaný)

5. 1. 2008 18:51

Prosím o radu. Co potřebuji za informace a doklady při předávání účetnictví od původní účetní. Jde o moji první firmu, tak nechci na něco zapomenout. Jde o DE. (co od ní mám požadovat a co budu potřebovat od klienta).
    Děkuji za pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 1. 2008 19:26

Helena (neregistrovaný)

Re: Předání účetnictví
      Tak určitě peněžní deník za rok 2007 (DAP děláte vy? nebo ještě stará účetní). K tomu výkaz příjmu a výdaju, výkaz o majetku a závazcích, knihu pohledávek a závazků, v případě zaměstnanců mzdové listy, jejich kompletní složky. Celkové mzdy - přehledy na OSSZ, VZP a různě. Inventární knihu. Knihu o leasingu (v případě, že má podnikatel auto). Inventura bankovní účtu, pokladny. To je tak vše co mě nyní napadlo. No možná mě ještě něco napadne, tak připíšu. ALe v podstatě myslím vše.

• 5. 1. 2008 20:01

KK (neregistrovaný)

Moc děkuji. Pomohlo mi to, aspoň to mám vše pohromadě a snad nic neskopu hned od začátku.
      Krásný večer.

• 5. 1. 2008 19:33

Jitka_D (neregistrovaný)

1/ chtějte vidět zpracovanou evidenci za období na které budete navazovat
      2/ rozhodně daňové přiznání za předešlý rok, ještě lépe když i za více předcházejících období, můžete vidět vývoj a případné ztráty, jejich uplatnění apod.
      3/dále například (pokud je) evidenci hmotného majetku , nehmotného majetku, evidenci leasingu, evidenci závazků a pohledávek, evidenci zásob (invetarizaci)
      4/ klentovi proveďte přímo výslech, někteří ani netuší, že jsou věci o kterých by měla účetní vědět. Třeba si s ním, nejlépe v klidu proberte jeho podnikání a jeho plány.
      Třeba ještě někdo doplní, jestli jsem na něco nezapomněla Přeji hodně zdaru.

• 6. 1. 2008 9:02

franta (neregistrovaný)

Také je dobré vědět proč klient přechází k vám. Někdy to bývá proto, že nechce moc platit za účetnictví, je liknavý a bordelář. Možná by stálo za to se zeptat na názor původní účetní. Od jisté doby si na tyto "přeběhlíky" dávám set sakra pozor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).