Re: Předání účetnictví
Tak určitě peněžní deník za rok 2007 (DAP děláte vy? nebo ještě stará účetní). K tomu výkaz příjmu a výdaju, výkaz o majetku a závazcích, knihu pohledávek a závazků, v případě zaměstnanců mzdové listy, jejich kompletní složky. Celkové mzdy - přehledy na OSSZ, VZP a různě. Inventární knihu. Knihu o leasingu (v případě, že má podnikatel auto). Inventura bankovní účtu, pokladny. To je tak vše co mě nyní napadlo. No možná mě ještě něco napadne, tak připíšu. ALe v podstatě myslím vše.
Re: Předání účetnictví
1/ chtějte vidět zpracovanou evidenci za období na které budete navazovat
2/ rozhodně daňové přiznání za předešlý rok, ještě lépe když i za více předcházejících období, můžete vidět vývoj a případné ztráty, jejich uplatnění apod.
3/dále například (pokud je) evidenci hmotného majetku , nehmotného majetku, evidenci leasingu, evidenci závazků a pohledávek, evidenci zásob (invetarizaci)
4/ klentovi proveďte přímo výslech, někteří ani netuší, že jsou věci o kterých by měla účetní vědět. Třeba si s ním, nejlépe v klidu proberte jeho podnikání a jeho plány.
Třeba ještě někdo doplní, jestli jsem na něco nezapomněla Přeji hodně zdaru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Dohlášení údajů zaměstnance: Videonávod radí, jak na to krok po kroku
Kdy musí důchodci podat daňové přiznání a zdanit svůj důchod?
Stačilo pár úprav posudků pro invaliditu v počítači a lidé získali dávky
Kolové nápoje: Od lékárnických tajností k miliardovému marketingu
Pracujícím důchodcům se zas bude zvyšovat penze, sleva na pojistném jim navíc zůstane
Jediná chyba v přehledu může znamenat zbytečné tisíce navíc
5. 1. 2008 18:51
Prosím o radu. Co potřebuji za informace a doklady při předávání účetnictví od původní účetní. Jde o moji první firmu, tak nechci na něco zapomenout. Jde o DE. (co od ní mám požadovat a co budu potřebovat od klienta).
Děkuji za pomoc.