Re: Pracovní úraz - krácení odškodnění
o krácení PÚ nerozhoduje MÚ - pokud jste od bezpečnostního technika (nebo kdo posuzuje PÚ) dostala vyjádření, že máte krátit, tak budete krátit - nejen odškodnění PÚ, ale vše stejným procentem (tzn. i bolestné a případnou další nemoc, která by s tímto PÚ souvisela)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 1. 2008 7:13
Dobrý den,
mám dotaz ohledně krácení odškodnění u pracovního úrazu. Bezpečák sepsal hlášení, kde jako příčinu PÚ označil nepředvídatelné riziko práce nebo selhání lidského činitele. U popisu PÚ napsal - nevhodný a chybný způsob uvázání předmětu, který spadnul na pravou ruku zraněného. Stanovil krácení 20%. V abecedě mzdové účetní jsem se dočetla, že u příčiny nepředvídatelné riziko a selhání lidského činitele nese zaměstnavatel plnou zodpovědnost a nedochází ke krácení. Nemáte někdo s tímto zkušenost? Můžeme krátit nebo ne? A čistě teoreticky, když zaměstnanec s něčím neopatrně manipuluje, může se firma zcela zprostit odpovědnosti za PÚ?
Moc děkuji za Vaše názory, tato oblast je pro mne cizí :-)))
Lenka