Re: Půjčka na auto a její danění
Domnívám se, že nemá vaše účetní pravdu. Výše úroku se posuzuje vždy k datu uzavření smlouvy. Nelze tedy procentní vyjádření měnit!!!!
Cituji:
Liší-li se ceny sjednané mezi spojenými osobami od cen, které by byly sjednány mezi nezávislými osobami v běžných obchodních vztazích za stejných nebo obdobných podmínek, a není-li tento rozdíl uspokojivě doložen, upraví správce daně základ daně poplatníka o zjištěný rozdíl. Nelzeli určit cenu, která by byla sjednávána mezi nezávislými osobami v běžných obchodních vztazích za stejných nebo obdobných podmínek, použije se cena zjištěná podle zvláštního právního předpisu.
Za cenu, která by byla sjednána mezi nezávislými osobami v běžných obchodních vztazích při stanovení výše úroků u půjček, se pro účely tohoto ustanovení považuje úrok ve výši 140 % diskontní úrokové sazby České národní banky platné V DOBĚ UZAVŘENÍ SMLOUVY.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
11. 1. 2008 15:29
V roce 2006 (červenec) jsem dostal půjčku z provozních prostředků zaměstnavatele na pořízení osobního auta (100.00,- Kč). Ve smlouvě je sjednáno úročení ve výši 1,4%.
Ve výplatě za měsíc prosinec se mi objevilo navýšení základu daně o 5700,- Kč. Účetní mi sdělila, že v roce 2007 vyhlásila ČNB úrokovou sazbu 8,5% a že tato částka je dodanění příjmu, které jsem od zaměstnavatele touto půjčkou měl (sdělila mi, že částka 5700 Kč je vypočtena ze zůstatku půjčky, který je násoben rozdílem úrokové sazby ČNB a úroku ve smlouvě)
Tedy:
zbývající částka (cca 70000) x (8,5%-1,4%) = 5700,- Kč.
Ve smlouvě o něčem podobném zmínka není žádná. Při předložení tohoto argumentu mi bylo sděleno, že zákon je nad smlouvou a že tato klausule je platná ze zákona.
Je toto skutečně pravdivé a má na to zaměstnavatel nárok, i když to nebylo uvedeno ve smlouvě?
Děkuji za odpověď.
Jaroslav