Půjčka na auto a její danění

• (neregistrovaný)

11. 1. 2008 15:29

V roce 2006 (červenec) jsem dostal půjčku z provozních prostředků zaměstnavatele na pořízení osobního auta (100.00,- Kč). Ve smlouvě je sjednáno úročení ve výši 1,4%.
    Ve výplatě za měsíc prosinec se mi objevilo navýšení základu daně o 5700,- Kč. Účetní mi sdělila, že v roce 2007 vyhlásila ČNB úrokovou sazbu 8,5% a že tato částka je dodanění příjmu, které jsem od zaměstnavatele touto půjčkou měl (sdělila mi, že částka 5700 Kč je vypočtena ze zůstatku půjčky, který je násoben rozdílem úrokové sazby ČNB a úroku ve smlouvě)

Tedy:
    zbývající částka (cca 70000) x (8,5%-1,4%) = 5700,- Kč.

Ve smlouvě o něčem podobném zmínka není žádná. Při předložení tohoto argumentu mi bylo sděleno, že zákon je nad smlouvou a že tato klausule je platná ze zákona.

Je toto skutečně pravdivé a má na to zaměstnavatel nárok, i když to nebylo uvedeno ve smlouvě?

Děkuji za odpověď.
    Jaroslav

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 1. 2008 9:18

anonym (neregistrovaný)

Re: Půjčka na auto a její danění
      Domnívám se, že nemá vaše účetní pravdu. Výše úroku se posuzuje vždy k datu uzavření smlouvy. Nelze tedy procentní vyjádření měnit!!!!
      Cituji:
      Liší-li se ceny sjednané mezi spojenými osobami od cen, které by byly sjednány mezi nezávislými osobami v běžných obchodních vztazích za stejných nebo obdobných podmínek, a není-li tento rozdíl uspokojivě doložen, upraví správce daně základ daně poplatníka o zjištěný rozdíl. Nelzeli určit cenu, která by byla sjednávána mezi nezávislými osobami v běžných obchodních vztazích za stejných nebo obdobných podmínek, použije se cena zjištěná podle zvláštního právního předpisu.

Za cenu, která by byla sjednána mezi nezávislými osobami v běžných obchodních vztazích při stanovení výše úroků u půjček, se pro účely tohoto ustanovení považuje úrok ve výši 140 % diskontní úrokové sazby České národní banky platné V DOBĚ UZAVŘENÍ SMLOUVY.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).