Re: zaměstnanec-okamžité zrušení PP?
Já bych navrhla - nejdříve se domluvit na ukončení prac.poměru dohodu ke dni 31.1.2008.
Pokud máte ve smlouvě místo výkonu práce Karviná, doporučuje se napsat místo výkonu práce sídlo firmy a jste stav.firma, tak je jasné, že budete vysílání po celé republice.
Ale Vy chcete slyšet něco jiného - takže pokud se nedohodnete, tak přestanete chodit do práce a firma Vám dá výpověď pro porušení prac. kázně.
To jste na omylu, absence v práci mohou být důvodem k výpovědi, případně i k okamžitému zrušení PP.
děkuji... místem výkonu práce je Karviná a Ostrava (vlastně jsem zaměstnán jako řidič), ale dělám tam "všechno" :o)
... takže já, jako zaměstnance změnu místa vp nemohu uvést, a to ani v případě delšího odloučení od rodiny (jsem 10 dní tam a 4 dny doma)...
... a jít na nové místo z výpovědí - porušení prac.kázně... to si nejsem jist, jestli by mě vzali...
>>>Dobrý den!
>>>zaměstnavatel nám řekl, že tady (v Karviné) už pro
>>>nás
>>>nemá práci, a proto v pondělí nastupujeme v čechách
>>>(vlastní několik škola a my je opravujeme-zednické
>>>práce). Místem výkonu práce v PS je Karviná a
>>>Ostrava...
>>>Zásadně s tím nesouhlasím (rodina), a proto jsem si
>>>našel novou práci v místě bydliště, ale musel bych
>>>tam
>>>nastoupit již v únoru.... Může být změna místa výkonu
>>>práce důvodem pro okamžitou výpověď ze strany
>>>zaměstnance?
>>>děkuji za odpovědi...
>>
>>Okamžitá výpověď z Vaší strany asi nepůjde - viz ZP §
>>56. Zkusila bych ukončení dohodou dle § 49 ZP.
>
>děkuji... místem výkonu práce je Karviná a Ostrava
>(vlastně jsem zaměstnán jako řidič), ale dělám tam
>"všechno" :o)
jestliže máte v PS místo výkonu práce, jak píšete, tak zaměstnavatel Vás nemůže jen tak bez ničeho poslat na práce do Čech, protože na pracovní cestu Vás může vyslat jen s Vaším souhlasem
po dohodě- viz § 42 ZP), a dále změnit místo výkonu práce v PS může jen dodatkem, který schválí oba účastníci PP, tedy i Vy. Jestliže nesouhlasíte, tak zaměstnavatel musí problém řešit sám za sebe a to buď Vás dále bude zaměstnávat na základě uzavřené PS na sjednaných místech a za sjednaných podmínek, nebo se Vás bude chtít zbavit a to lze jen dohodou s uvedením důvodů dle § 52(náíleží Vám odstupné) nebo výpovědí ze stejných důvodů a rovněž s odstupným.
Takže trvejte na tom, aby Vám zaměstnavatel navrhl řdešení situace a nenechte se sebou vykejvat,jak se říká.
>... takže já, jako zaměstnance změnu místa vp nemohu
>uvést, a to ani v případě delšího odloučení od rodiny
>(jsem 10 dní tam a 4 dny doma)...
>... a jít na nové místo z výpovědí - porušení
>prac.kázně... to si nejsem jist, jestli by mě vzali...
Upozorněte zaměstnavatele, že nesouhlasíte se změnou místa výkonu práce uvedené v prac.smlouvě a proto nejste povinen pracovat v Čechách. Podívejte se ještě do prac.smlouvy, zda obsahuje ustanovení o tom, že souhlasíte s vysíláním na služební cesty. Podle § 42 ZP cituji: "Pracovní cestou se rozumí časově omezené vyslání zaměstnance zaměstnavatelem k výkonu práce mimo sjednané místo výkonu práce. Zaměstnavatel může vyslat zaměstnance na dobu nezbytné potřeby na pracovní cestu jen na základě dohody s ním."+
V případě, že ve smlouvě nemáte souhlas s vysíláním pa pracovní cesty, můžete odmítnout každé vyslání i časově omezené na práci do Čech. V tom případě, by zaměstnavateli nezbylo, nemá-li pro Vás práci v Ostravě nebo Karviné dát Vám výpověď pro nadbytečnost s odstupným. Pokud tak neučiní a Vy odmítnete práci mimo Ostravu a Karvinou a zaměstnavatel zde nebude mít pro Vás práci, náleží Vám náhrada vy výši průměrné mzdy i když byste práci nevykonával až do doby, kdy Vám dá výpověď. Proto by bylo i pro zaměstnavatele v tomto případě výhodnější ukončit s Vámi prac. poměr dohodou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 1. 2008 10:19
Dobrý den!
zaměstnavatel nám řekl, že tady (v Karviné) už pro nás nemá práci, a proto v pondělí nastupujeme v čechách (vlastní několik škola a my je opravujeme-zednické práce). Místem výkonu práce v PS je Karviná a Ostrava... Zásadně s tím nesouhlasím (rodina), a proto jsem si našel novou práci v místě bydliště, ale musel bych tam nastoupit již v únoru.... Může být změna místa výkonu práce důvodem pro okamžitou výpověď ze strany zaměstnance?
děkuji za odpovědi...