Max.vyměřovací základ - soc. a zdr. poj.

• (neregistrovaný)

17. 1. 2008 14:44

Dobrý den, prosím o radu, jak je to se zdr. a soc. pojištěním a maximálním vyměřovacím základem. Platí, že pokud zaměstnanec dosáhne stropu tj. 48násobku průměrné mzdy, nebude dál v daném roce platit ani sociální ani zdravotní pojištění? Vstahuje se to na odvody jak za zaměstnance, tak za zaměstnavatele? V zákoně o pojistném na všeob. zdr. pojištění je v § 3 odst. 16 je uvedeno, že pojistné se neodvádí ani za daného zaměstnance ani za zaměstnavatele. U sociálního jsem to nijak přesně nenašla. Ale zároveň jsem před chvílí četla článek na www.mesec.cz, kde je kromě jiného uvedeno, "...zaměstnavatel však musí pojistné platit vždy"... Prosím o vysvětlení, případně odkaz na paragraf, kde bych našla odpověď. Předem díky za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 1. 2008 14:51

Pavel (neregistrovaný)

Re: Max.vyměřovací základ - soc. a zdr.
      Pokud dosáhnete 1 034 880 tak neplatí zaměstnanec ani zaměstnavatel. Také se již nedaní ze superhrubé mzdy, ale "pouze" z hrubé.

ZP a SP se chovají stejně. Viz § 15a/4 589/1992 Sb.

Hezký den!

• 17. 1. 2008 15:01

Klára (neregistrovaný)

Moc díky, už to vidím, je to tak. Jen mne dost zaráží, že se takový článek může objevit na "mesci" - ztratil mou důvěru :-(...

• 18. 1. 2008 9:07

Anna (neregistrovaný)

No - článek jsem nečetla, ale nemůže se to týkat případů, kdy má někdo příjmy ze dvou zaměstnání a dosáhne stropu v součtu z obou příjmů? Pak se ten strop týká jen zaměstnance, ale ne žádného z těch zaměstnavatelů...

• 18. 1. 2008 10:14

Klára (neregistrovaný)

NE, je tam doslova uvedeno, ".... roční výdělek přesahující tuto částku nepodléhá odvodům zaměstnance. Zaměstnavatel musí platit pojistné VŽDY!"

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).