Re: Max.vyměřovací základ - soc. a zdr.
No - článek jsem nečetla, ale nemůže se to týkat případů, kdy má někdo příjmy ze dvou zaměstnání a dosáhne stropu v součtu z obou příjmů? Pak se ten strop týká jen zaměstnance, ale ne žádného z těch zaměstnavatelů...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 1. 2008 14:44
Dobrý den, prosím o radu, jak je to se zdr. a soc. pojištěním a maximálním vyměřovacím základem. Platí, že pokud zaměstnanec dosáhne stropu tj. 48násobku průměrné mzdy, nebude dál v daném roce platit ani sociální ani zdravotní pojištění? Vstahuje se to na odvody jak za zaměstnance, tak za zaměstnavatele? V zákoně o pojistném na všeob. zdr. pojištění je v § 3 odst. 16 je uvedeno, že pojistné se neodvádí ani za daného zaměstnance ani za zaměstnavatele. U sociálního jsem to nijak přesně nenašla. Ale zároveň jsem před chvílí četla článek na www.mesec.cz, kde je kromě jiného uvedeno, "...zaměstnavatel však musí pojistné platit vždy"... Prosím o vysvětlení, případně odkaz na paragraf, kde bych našla odpověď. Předem díky za radu.