Re: kdy si uplatnit DPH?
Ještě se pro jistotu zeptám, když na té zálohové faktuře není uvedeno DUZP mohu si opravdu DPH uplatnit? Na jejich dokladu je: zálohová faktura - daňový doklad, ale když vedu DU, tak daňovým dokladem je doklad, který pro mé uplatnění daně má DUZP?
Nebo se pletu? Jsem začátečník - plavec.
Dík LLL
Pro mě bylo výhodnější - pokud to jde - si uplatnit DPH až v lednu. Ale nejsem si jistá, zda mohu účtovat z roku do roku.
Zálohová faktura není daňový doklad, byť by to na ní bylo uvedeno. Ke zdanitelnému plnění dochází až uhrazením zálohy. K tomu, abyste si mohl uplatnit DPH v prosinci, by Vám musel příjemce platby vystavit daňový doklad o přijetí platby, kde je dnem zd.plnění den, kdy příjemce platbu obdržel. Takový doklad je příjemce platby povinen vystavit na Vaši žádost a v konečné faktuře musí být zohledněn. Pokud tento doklad nemáte, uplatníte si odpočet na základě konečného vyúčtování v lednu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 1. 2008 21:34
Fyzická osoba vedoucí daňovou evidenci.
V prosinci jsem zaplatil zálohovou fakturu, na které je vyčísleno DPH ve výši 28.000,-Kč. V lednu jsem dostal daňový doklad, na kterém je uvedeno celkové DPH ve výši 32.000,-Kč - (minus) 28.000,-Kč a zbývá zaplatit na DPH cca 4.000,-Kč
Kdy si mohu uplatnit odečet DPH? Mám 28.000,-Kč si uplatnit za prosinec a zbytek v lednu? Nebo celé DPH až v lednu?
Dík L.