Re: Omezení plateb v hotovosti?
OT:
nevím,ale pokud máte hotovost ,tak nechápu ,když neco platíte pokladnou ,proč by vám FÚ mělo dát pokutu.Možná jste to měl špatně zaúčtováno.
Musíte zaúčtovat vklad ,v tomto případě půjde o navýšení majetku a poté výdajový doklad na úhradu automobilu .
Také si myslím, že je to zbytečná komplikace, ale na druhou stranu platba pokladnou není v tomto případě totéž, co platba v hotovosti. A zákon hovoří o platbách v hotovosti, pokud se nepletu. V případě udělení pokuty ze strany FÚ by šlo o jasné zneužití zákona a u každého soudu by to musel postižený vyhrát, protože platba v hotovosti neproběhla. Otázkou samozřejmě je, zda je vhodné soudit se s FÚ, i když je právo na vaší straně. Ale já jsem tím jednou jen pohrozil a fungovalo to skvěle...
To by ale musel být platbou v hotovosti i vklad na vlastní účet v bance, že? Právě že skutečnost, že se jedná o jeden a tentýž subjekt je zde zcela zásadní a neopominutelný. Nicméně se ten problém samozřejmě dá vyřešit elegantněji a bez potenciálních problémů s FÚ. Moje filosofie ale je, nebýt předpo*raný. Oni nejsou bozi a musí se řídit zákony stejně jako kdokoli jiný.
Je mi jasné, že v DE "neúčruji", ale "eviduji" příjmy a výdaje, ale poraďte, prosím, jak postupovat v tomto případě: podnikatel je plátcem DPH, fa za užitkové auto mám v závazkách k uplatnění k DPH a zaevidované v majetku, co dál, když v ZaP zůstat nemůže a platba proběhla ze soukromého účtu?
Můj klient, kterému dělám DE si kopil auto s přepážkou do podnikání/na fa je iČ i DIČ/a zaplatil ho ze soukromého účtu.
Nezbývá mi nic jiného než ofotit výpis, vložit hotovost do pokladny
a fa dát do nedaňových výdajů pokladny. Nebo mám jinou možnost?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 1. 2008 9:47
Podnikatel -FO - koupil auto a zaplatil částku 650000 ze soukromého účtu. V DE musím toto proúčtovat přes pokladnu, vklad hotovosti a zaplacení fa za OA. Vím, že FÚ kontroluje pohyb v pokladně jestli tam nejsou pohyby přes 400000,- Kč a za toto dává pokuty od 10000,- Kč. Prosím o názor jestli toto projde - platba proběhla bezhotovostně, pouze účetně je hotovostní.