Re: Omezení plateb v hotovosti?
OT:
nevím,ale pokud máte hotovost ,tak nechápu ,když neco platíte pokladnou ,proč by vám FÚ mělo dát pokutu.Možná jste to měl špatně zaúčtováno.
Musíte zaúčtovat vklad ,v tomto případě půjde o navýšení majetku a poté výdajový doklad na úhradu automobilu .
Také si myslím, že je to zbytečná komplikace, ale na druhou stranu platba pokladnou není v tomto případě totéž, co platba v hotovosti. A zákon hovoří o platbách v hotovosti, pokud se nepletu. V případě udělení pokuty ze strany FÚ by šlo o jasné zneužití zákona a u každého soudu by to musel postižený vyhrát, protože platba v hotovosti neproběhla. Otázkou samozřejmě je, zda je vhodné soudit se s FÚ, i když je právo na vaší straně. Ale já jsem tím jednou jen pohrozil a fungovalo to skvěle...
To by ale musel být platbou v hotovosti i vklad na vlastní účet v bance, že? Právě že skutečnost, že se jedná o jeden a tentýž subjekt je zde zcela zásadní a neopominutelný. Nicméně se ten problém samozřejmě dá vyřešit elegantněji a bez potenciálních problémů s FÚ. Moje filosofie ale je, nebýt předpo*raný. Oni nejsou bozi a musí se řídit zákony stejně jako kdokoli jiný.
Je mi jasné, že v DE "neúčruji", ale "eviduji" příjmy a výdaje, ale poraďte, prosím, jak postupovat v tomto případě: podnikatel je plátcem DPH, fa za užitkové auto mám v závazkách k uplatnění k DPH a zaevidované v majetku, co dál, když v ZaP zůstat nemůže a platba proběhla ze soukromého účtu?
Můj klient, kterému dělám DE si kopil auto s přepážkou do podnikání/na fa je iČ i DIČ/a zaplatil ho ze soukromého účtu.
Nezbývá mi nic jiného než ofotit výpis, vložit hotovost do pokladny
a fa dát do nedaňových výdajů pokladny. Nebo mám jinou možnost?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Kdo má status umělce, může od státu opět dostat až 90 tisíc korun
Berňák rozesílá informace o výši daně z nemovitostí na rok 2026
Podnikatelé budou muset u EET nahlásit i provozovny, kde přijímají neevidované tržby
JMHZ v praxi: Jak správně využít služby a vyhnout se zbytečným chybám
Dohlášení údajů zaměstnance: Videonávod radí, jak na to krok po kroku
Kdy musí důchodci podat daňové přiznání a zdanit svůj důchod?
25. 1. 2008 9:47
Podnikatel -FO - koupil auto a zaplatil částku 650000 ze soukromého účtu. V DE musím toto proúčtovat přes pokladnu, vklad hotovosti a zaplacení fa za OA. Vím, že FÚ kontroluje pohyb v pokladně jestli tam nejsou pohyby přes 400000,- Kč a za toto dává pokuty od 10000,- Kč. Prosím o názor jestli toto projde - platba proběhla bezhotovostně, pouze účetně je hotovostní.