Re: faktura prijata v r. 2007 a zaplacen
Časově rozlišujete v případě, že provedení služby týká více období - např. platba pojistného na rok dopředu. Jestliže byla služba realizována v roce 2007, nelze časově rozlišovat. Účtujete normálně 518 / 321 - okamžik úhrady nemá žádný vliv.
V roce 2008 pak účtujete úhradu faktury - buď přes pokladnu 321 / 211 nebo přes účet 321 / 221.
Moc dekuji za odpoved.
A mohu se tedy jeste zeptat, jak je to v situaci, kdy v lednu 2008 prijde faktura za sluzbu, ktera byla poskytnuta v prosinci 2007? Mam na konci ucetniho obdobi vystavit interni doklad jako dohadnou polozku 518/389 (castku znam - je to pravidelna mesicni platba) a v roce 2008 zauctovat fakturu 389/321 a nasledne platbu 321/221?
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, z jakého důvodu se tento případ časově nerozlišuje? V účetním standardu č. 17 je uvedeno: "v položce Výdaje příštích období se vyúčtují náklady, jež s běžným účetním obdobím souvisejí, avšak výdaj na ně nebyl dosud uskutečněn."
Tak tomu nerozumím, v tomto případě přece také dojde k platbě až v následujícím účetním období, proč se tohle nerozlišuje? Mohla byste případně uvést, kde to najdu?
Děkuji za odpověď
Omlouvám se, nevyjádřila jsem se přesně - účetní závěrku totiž nedělám 1.1., ale až tak v půlce února, takže všechny faktury s DUZP v prosinci hážu do starého období, i když mi přijdou v lednu a účtuji na 321. Samozřejmě s časovým rozslišením výdajů máte pravdu, ale to řeším až u faktur, které chodí někdy v březnu, dubnu - voda, plyn, tzn. po závěrce. Nikdy jsem s tímto postupem neměla problém, snad se tu nikdo nezhrozí. :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 1. 2008 22:35
Dobry den,
s ucetnictvim zacinam a uctuji pro obcanske sdruzeni v programu Pohoda. Jak mam zauctovat FP za sluzbu, ktera byla vystavena v prosinci 2007 a zaplacena 2.1.2008?
Zkousela jsem v agende FP zauctovat 518/383, ale kdyz jsem dala kontrolu zauctovani, mela jsem to oznaceno jako chybu.
Nebo se to nemusi casove rozlisovat? Jedna se o castku 2082,-
Dekuji