Re: Dovolená,krácení za pracovní neschop
Ne, to není správný postup. Mně ta formulace, že krácení se provede za každých 21 dnů přijde jasná. Prostě až za celých 21 dnů. Takže pokud zameškala pro nemoc (nebo OČR nebo neplacené volno nebo rodičovskou dovolenou) 122 dnů (do toho se počítají pracovní dny a dny svátků v pracovních dnech, které promarodila), pak bude krácení o 2/12. Pokud dovolenou v roce vyčerpá a následně se zjistí, že marodila dlouho a dojde ke krácení, pak se přeplacená částka za přečerpanou část dovolené srazí ze mzdy (v hrubém).
krácení za 122 PD = o 2/12 celoročního nároku
kdybyste postupovala dle Vašeho názoru, tak byste musela krátit i všechny nemoci kratší než 100 PD (což je nesmysl)
kontrola promaroděných dnů se provádí a případné krácení provádí v prosincové mzdě
Paní Jiřinko,v těch 122 dnech jsou samozřejmě dny svátků
v prac.dnech,které promarodila(to jen pro doplnění mého předešlého dotazu).
Děkuji Vám Moc za Vaši odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 1. 2008 11:10
Poradíte mi prosím někdo s krácením dovolené za pracovní neschopnost?Začínám a nevím si rady.
Vím,že se dovolená krátí POKUD prac.neschopnost(mimo pracovní úraz) v příslušném roce je 100 pracovních dní a to 1/12(z celkové nároku na celý rok).Pak za každých dalších 21 prac.dní neschopnosti se odečítá další 1/12.
Slyšela jsem názor,že tato 1/12 se odečítá i v případě,že je těchto 21 dní již započatých(byť 1 dnem) je to pravda?
Např.Zaměstnankyně odmarodila v r. 2007 122 prac.dní
Za celý rok 2007 měla nárok na dovolenou 25 dní.
Ale jelikož byla v r.2007 práce neschopna 122dní,tak se jí provede krácení: za 100 prac.dní neschopnosti -1/12 (-2 dny)
za dalších 21 dní prac.nesch. -1/12 (-2dny)
a za ten zbylý 1 den prac.nesch.také -1/12 (-2dny)
Takže za rok 2007 se zaměstnankyni pokrátí nárok na dovolenou
CELKEM tedy o 6 dní (25-6=na19 dní dovolené má nárok zar.2007)
Je můj výpočet správný?????
A ještě,kdy se toto krácení provádí ve výplatě za leden 2008
pokrácením staré dovolené(r.2007) a co když už jí má vyčerpanou?
Děkuji všem za radu.