Dovolená - zaměst. nepovolí čerpání

• (neregistrovaný)

28. 1. 2008 11:33

Dobrý den, obrátila se na mě paní, která má u svého zaměstnavatele 20 dní řádné dovolené + 20 dní dodatkové dovolené. Zaměstnavatel teď požaduje podepsat změnu PS, s tím, že 20 dní dodatkové dovolené již od 1.1.2008 nebude. Nikdo
    změnu nepodepsal. Ale zaměstnavatel teď přišel s tím, že stejně o dodatkovou dovolenou všichni přijdou, protože ji nesmí proplatit
    /v případě, že ji nebudou čerpat ani ji nesmí převést do dalšího roku/ a také, pokud si požádají o čerpání dodatkové dovolené žádost jednoduše zamítne. Jak je to s čerpáním? Čerpá se nejdřív zákonná a potom dodatková dovolená?? Opravdu mohou o dovolenou přijít??
    Děkujeme všem , kdo odpoví.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 1. 2008 12:27

anonymous (neregistrovaný)

Re: Dovolená - zaměst. nepovolí čerpání
      Je potřeba si ujasnit, zda se jedná opravdu o dodatkovou dovolenou nebo dovolenou nad základní výměru dle ZP. (Udivuje mě, že takvou věc má zaměstnavatel v pracovní smlouvě a ne ve vnitřním předpise).
      Jinak zaměstnavatel "tahá" za kratší stranu provazu. Dodatková dovolená se nedá proplatit, ale zase musí být vyčerpána přednostně, pokud jsem pochopil dobře ZP. A pokud zaměstnavatel sám neurčí čerpání dovolení dovolené v daném roce, tak první pracovní den po 31. říjnu dalšího roku nastává automatické čerpání ze zákona.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).