Re: Dovolená - zaměst. nepovolí čerpání
Je potřeba si ujasnit, zda se jedná opravdu o dodatkovou dovolenou nebo dovolenou nad základní výměru dle ZP. (Udivuje mě, že takvou věc má zaměstnavatel v pracovní smlouvě a ne ve vnitřním předpise).
Jinak zaměstnavatel "tahá" za kratší stranu provazu. Dodatková dovolená se nedá proplatit, ale zase musí být vyčerpána přednostně, pokud jsem pochopil dobře ZP. A pokud zaměstnavatel sám neurčí čerpání dovolení dovolené v daném roce, tak první pracovní den po 31. říjnu dalšího roku nastává automatické čerpání ze zákona.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 1. 2008 11:33
Dobrý den, obrátila se na mě paní, která má u svého zaměstnavatele 20 dní řádné dovolené + 20 dní dodatkové dovolené. Zaměstnavatel teď požaduje podepsat změnu PS, s tím, že 20 dní dodatkové dovolené již od 1.1.2008 nebude. Nikdo
změnu nepodepsal. Ale zaměstnavatel teď přišel s tím, že stejně o dodatkovou dovolenou všichni přijdou, protože ji nesmí proplatit
/v případě, že ji nebudou čerpat ani ji nesmí převést do dalšího roku/ a také, pokud si požádají o čerpání dodatkové dovolené žádost jednoduše zamítne. Jak je to s čerpáním? Čerpá se nejdřív zákonná a potom dodatková dovolená?? Opravdu mohou o dovolenou přijít??
Děkujeme všem , kdo odpoví.