Re: Náhrada mzdy při nedostatku práce
Nárok na náhradu ve výší průměru jak píšete, mají zaměstnanci při překážce v práci na straně zaměstnavatele z důvodu nedostatku práce, tj. za dobu, kdy nebudou v práci. Záleží ještě na tom, jak dlouho "posedí v práci", tato doba by totiž mohla být hodnocena např. jako pohotovost na pracovišti, která se posuzuje jako výkon práce a tedy za ni přísluší mzda dle smlouvy, ve Vašem případě tedy zaručená mzda 50,- Kč, odměny by zřejmě zaměstnavatel nepřiznal žádné.
No, posedí v práci každý den asi hodinu a protože pro ně ta práce není, potom jdou domů. Takže z toho by vyplývalo, že za tu dobu, co posedí v práci a čekají na přidělení nějaké práce, mohou dostat 50,- Kč/hod. a za ty další hodiny, které potom stráví doma, tak těch 70-100 ?- tedy průměr?
Existuje také možnost po dohodě s odbory vyplácet 60 %, když nejsou odbory požádat o schválení výplaty 60 % UP.
Odbory nemáme a pan majitel taky ÚP nepožádal, v podstatě téměř nejeví o nějaké platy zaměstnanců zájem. Tak co mi vy poradíte, na jakou mzdu tedy mají ti zaměstnanci nárok ?
Je to v podstatě jejich poslední mzda tady, většina skončila v průběhu ledna, ale já potřebuji vědět, jak jim mám ten leden "zaplatit".
Jestliže tedy nepracovaly z důvodu, že jim zaměstnavatel nepřidělil práci, tak průměrem jako u dovolené. Dobu strávenou v práci tj. to "sezení v práci", tak to musí určit zaměstnavatel, tedy jejich vedoucí, zda zůstali tuto dobu v práci na jeho pokyn a má být tedy tato doba zaplacena jako výkon práce, anebo zda došlo k rozhodnutí, že práce nebude přidělena hned po příchodu do práce a tedy i tuto dobu vyhodnotit jako překážku v práci a zaplatit vše průměrem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 1. 2008 10:00
Potřebovala bych si ujistit, že můj názor je správný: naši zaměstnanci (stavební dělníci) mají ve smlouvě zaručenou mzdu 50,- Kč. Až dosud ale dostávali zhruba 70-100 (vše,co bylo nad 50,- Kč bylo v odměnách). V současné době pro ně majitel nemá práci, firma je v platební neschopnosti. Chlapi sem přijdou, posedí a jdou domů. Jsem přesvědčená, že nedostatek práce není jejich starost, že jim majitel stejně musí zaplatit. Jenom se potřebuju ujistit, že mají denně nárok na zaplacení náhrady mzdy, která vychází z jejich průměrné mzdy z min.období a ne pouze na 50,- Kč/hod.
Je to tak správně? Snad jsem to napsala srozumitelně.