Re: Daň z prodeje nemovitosti
Nutno vycházet z její kupní smlouvy - garážové stání může být spoluvlastnický podíl na nebytové jednotce garážových stání - v tomto případě by tento podíl byl předmětem koupě-prodeje a tedy i daně. Pokud je prostor garážových stání společnou částí domu a vlastník jednotky má právo výlučně užívat konkrétní stání, tak toto právo nelze bez převodu jednotky platně převést.
Děkuji, protože nemám její smlouvu k dispozici, pokusím se vyjít z tvé své, předpokládám, že to má podobné (oba naše byty jsou v novostavbě).
Na své smlouvě mám uvedeno, že garážové stání je společnou částí domu společných jen vlastníkům jednotek, ke kterým náleží právo parkování. Já tedy toto "garážové stání" nemohu samostatně prodat?
Spoluvlastnický podíl k částem domu, společným jen vlastníkům některých jednotek, není evidován v katastru nemovitostí (což v zásadě nevadí); nelze jej samostatně (bez bytu) prodat. Své užívací právo ke konkrétnímu gar. stání můžete postoupit třetí osobě - jí vznikne obdoba nájmu stání, nikoliv vlastnictví. Platby do Fondu oprav za gar. stání dál budete platit Vy, jakožto vlastník bytu a spoluvlastník společných částí domu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 1. 2008 16:04
Dobrý den,
chci se zeptat, kamarádka prodala minulý rok garážové stání (v novostavbě). Zatím jsem neviděla její kupní smlouvu na byt včetně tohoto stání, ale pokud vyjdu ze své kupní smlouvy, tak je zde uvedeno, že garážové stání a s ním spojené právo užívat příjezdovou komunikaci - tak tento podíl nepodléhá evidenci v katastru nemovitostí. Znamená to tedy, že prodej tohoto stání nebude předmětem daně z převodu nemovitosti ale pouze předmětem daně z příjmu (osvobození se na to nevztahuje)?
Děkuji za vaše názory