DPH přelom roku 07-08

• (neregistrovaný)

4. 2. 2008 10:26

Dobrý den
    vím, že toto téma je na starších zprávách, jen se chci ujistit, že jsem vše pochopila správně.

Přišla mi faktura od vodáren, kde jsou zohledněny obě sazby DPH 5% i 9%, mám možnost buď udělat dodatečné přiznání za prosinec 2007, nebo neuplatňovat nárok na odpočet DPH.
    Jenom nevím jak dlouho mám čekat s odevzdáním dodatečného přiznání, stejný problém nastane s vyúčtováním za plyn a energii, ale to přijde až někdy v březnu. Nebo mám po každé takovéto situaci dělat dodatečné přiznání?
    Vedu účetnictví a jsme měsíční plátci DPH

Díky za odpověď
    Olina

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 2. 2008 15:59

Vladík (neregistrovaný)

Re: DPH přelom roku 07-08
      V současné době není potřeba dělat dodatečná přiznání, pokud nepočítáte koeficient, můžete uplatnit DPH v roce 2008, viz.zápis z Koordinačního výboru KDP ČR a MF na webu daňové správy.

• 4. 2. 2008 19:20

LeaX (neregistrovaný)

Re: DPH přelom roku 07-08
      Pozor, toto je o něčem jiném. Dodavatel (vodárna) postupoval dle doporučení MFCR (které sice není v souladu s platným zákonem, ale ...). Jde o doklad s 2 různými sazbami daně, a to odečet (propočet) k 31.12.2007 se sazbou 5% a zbytek k datu skutečného odečtu se sazbou 9%. Tj. 1 DUZP, ale 2 různá plnění. Tady se nelze vracet do roku 2007 - není s čím. Nebude Vám sedět jen propočet ZD ve snížené sazbě na 9% (letos platnou sazbou).
      Se stejnou situací se můžete setkat u vyúčtování tepla, u ničeho jiného (viz doporučení na serveru cds)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).