Re: OT
myslíte,že pokud oni DPH odvádět neměli ,mohli by jste vy jako firma z toho mít nějaké problémy?
A na tu firmu nemám kontakt, ještě jsem o tom s jednatelem nemluvila (a bojím se, že také kontakt mít nebude), aby mi opravili fakturu a zadali si tam naše DIČ. Tak potřebuji vědět, jestli si to myslím správně, že odvedu naše české DPH z celé částky a nebudu mít nárok na odpočet...
Pokud Váš šéf neuvedl na objednávce vaše DIČ, nemohl dodavatel postupovat jinak, než zatížit dodávku místním VAT.
Dále se domnívám, že se nejedná o poskytnutí služby dle 10/6a, ale o pořízení zboží z JČS dle §16.(Ve výsledku je to ale jedno.)
Se základem daně včetně cizí zaplacené daně bych si nedělala problém, pokud v JČS koupíte nějakou věc v maloobchodě a dovezete do ČR, taky máte doklad s daní.
DPH - mám v tom zmatek
>>>>když to vezmu vylučovací metodou
>>>>§10 odst.10 jestli čtu dobře - plnění v tuzemsku by
>>>>bylo v případě ,že by jste nebyli plátci
Jenže ona to není "zahraniční osoba", jak je uvedeno v §10/10, ale "osoba registrovaná k dani v jiném členském státě", jak je uvedeno v §10/7
>>>
>>---
>Pokud Váš šéf neuvedl na objednávce vaše DIČ, nemohl
>dodavatel postupovat jinak, než zatížit dodávku
>místním VAT.
>Dále se domnívám, že se nejedná o poskytnutí služby
>dle 10/6a, ale o pořízení zboží z JČS dle §16.(Ve
>výsledku je to ale jedno.)
>Se základem daně včetně cizí zaplacené daně bych si
>nedělala problém, pokud v JČS koupíte nějakou věc v
>maloobchodě a dovezete do ČR, taky máte doklad s daní.
Jenže tento SW není zboží (nebyl to balíkový SW, jednatel si ho prostě stáhl z netu a nainstaloval) a v §10/8 a) je řečeno, že elektronickou službou je mj. dodání programů. A v tu chvíli je místem plnění ČR a já mám povinnost podle §24 přiznat daň na výstupu.
Prostě jsem se v tom zamotala a chci to udělat správně.
BTW od jednatele jsem se teď dozvěděla, že si myslel, že to je z USA a přitom faktura přišla z Lucemburska...
OT: Jak se to tedy správně dělá, když si koupím v EU v maloobchodě zboží, které dovezu do ČR a doklad dám do účta (a prodejci neřeknu své DIČ)? Když je to jasně věc, kterou spotřebuji v EU (PHM, občerstvení apod), pak je jasné, že s DPH nic nedělám - místo plnění je EU. Ale když si to přivezu do ČR? Pak podle mne také pořád platí § 25, i když prodejce odvedl své VAT...
Sakra, nějak jsem se rozepsala. Aspoň jsem byla donucená přečíst pár stránek zákona o DPH... :-)
Re: DPH - mám v tom zmatek
---
1. To na začátku o vylučovací metodě jsem nepsala já :-)
2. Myslela jsem si, že jste pořídili karbicový software, ale to je vlastně jedno. Když odvedete daň z celkové částky (ta zaplacená daněje vlastně vašim nákladem spojeným s pořízením) berňák bude určitě šťasný.
3. Taky fakt, že na dokladu není Vaše DIČ dle mého názoru nezpochybňuje Váš nárok na odpočet daně- viz. §73/12 .... Pokud doklad neobsahuje všechny náležitosti daňového dokladu, prokazuje se nárok podle zvláštního právního předpisu (kterým je zák. 337/1992, §31 "Dokazování.."). Dokázat že jste plátce daně nebude těžké.
4. Jako pořízení zboží bych ale chápala skutečně pořízení jen nějakých věcí, které nesloužily alespoň částečné ke spotřebě na území JČS i když jsem se tady kdysi setkala s názorem zdaňovat nakoupené mapy apod :-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 2. 2008 11:24
Dobrý den, prosím o radu. SRO je plátcem DPH, s DPH z EU nemám žádné zkušennosti. Jednatel si přes internet zakoupil SW z Lucemburska (platil kartou). Z Lucembruska mám fakturu, kde je ale vyčíslené jejich VAT (chápu to tak, že oni odvedli u nich svou DPH). Ale podle mne by mělo být místo plnění v ČR (§10/6 i) a oni neměli DPH odvádět. Předpokládám, že jim nikdo nedal vědět, že jsme plátci DPH.
I když odvedli svou DPH, mám povinnost znovu odvést DPH z celé částky? Myslím, že ano. A můžu si tu DPH uplatnit na vstupu? To už vůbec nevím...
Moc děkuji za všechny rady a názory.
Dana