Zaměstnanec odstupné?

• (neregistrovaný)

8. 2. 2008 14:37

Dobrý den,vedu DE, jsem malá organizece. Mam prodejnu potravin,která vyhořela.Zaměstnávám 1 prodavačku , její paracovní poměr byl na dobu určitou do 31.12. 2008. Z důvodu výše uvedeného jí musím propusti ihned, ale nevím jakým způsobem a jestli má nárok na nějaké odstupné. Hledám informace v Abecedě mzdové účetní,ale zatím jsem odpověď nenašla. Děkuji mockrát za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 2. 2008 14:56

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Zaměstnanec odstupné?
      Možnosti najdete v Zákoníku práce, § 48 - 73 (skončení prac. poměru) - nahoře na liště - zákony - Zákoník práce.
      Máte tyto možnosti: Pokud se Vám podaří ji přesvědčit o skončení prac. poměru k nějakému datu a v této dohodě o ukončení nebude uveden důvod skončení (nadbytečnost, zrušení nebo přesun), pak jí odstupné nenáleží a prac. poměr skončí dohodnutým dnem. Pokud se dohodnete na skončení k nějakému dni, ale v dohodě bude uveden důvod, pak prac. poměr skončí dohodnutým dnem a náleží 3měsíční odstupné.
      Pokud se Vám nepodaří ji přesvědčit o skončení k nějakému dni, pak Vám nezbude, než jí dát výpověď a zde musíte uvést důvod - nadbytečnost nebo rušení organizace. Vývědní doba trvá 2 měsíce a začne běžet od prvního dne měsíce, který následuje po měsíci, ve kterém jste jí výpověď předala (např. předáte v únoru, výpovědní doba začne běžet až od 1.3. a prac. poměr skončí 30.4.). Po tuto dobu jí buď musíte přidělovat dohodnutou práci nebo ji nechat doma platit průměrem (bohužel). A pak náleží ještě 3měsíční odstupné. Takže situace je špatná, přesvědčovat a přesvědčovat. Není náhodou ještě ve zkušební lhůtě?

• 8. 2. 2008 15:54

Martina (neregistrovaný)

Paní Jiřko,děkuji za odpověď.Tato smlouva,která platí od 1.1.2008 je už druhá,první jí skončila 31.12.2007, ale já jsem jí napsala pouze jako Dodatek k pracovní smlouvě a napsala jsem tam,že se pracovní poměr prodlužuje do 31.12.2008. To jsem asi udělala chybu.

• 8. 2. 2008 22:34

Jiřka (neregistrovaný)

Nemohla jste vědět, že s prodejnou skončíte. Možná, že pro jistotu jste jí to neměla prodlužovat na celý rok, mohla jste prodlužovat po kratších částech.

• 8. 2. 2008 14:58

markov (neregistrovaný)

Odstupné viz § 67 zákoníku práce - trojnásobek průměrného výdělku.
      Výpovědní důvody viz § 52 písmeno a) až c) zákoníku práce - zde zřejmě písm. a) - ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část.

>Dobrý den,vedu DE, jsem malá organizece. Mam prodejnu
      >potravin,která vyhořela.Zaměstnávám 1 prodavačku ,
      >její paracovní poměr byl na dobu určitou do 31.12. 2008.
      >Z důvodu výše uvedeného jí musím propusti ihned, ale
      >nevím jakým způsobem a jestli má nárok na nějaké
      >odstupné. Hledám informace v Abecedě mzdové účetní,ale zatím
      >jsem odpověď nenašla. Děkuji mockrát za odpověď.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).