Re: Zaměstnanec odstupné?
Možnosti najdete v Zákoníku práce, § 48 - 73 (skončení prac. poměru) - nahoře na liště - zákony - Zákoník práce.
Máte tyto možnosti: Pokud se Vám podaří ji přesvědčit o skončení prac. poměru k nějakému datu a v této dohodě o ukončení nebude uveden důvod skončení (nadbytečnost, zrušení nebo přesun), pak jí odstupné nenáleží a prac. poměr skončí dohodnutým dnem. Pokud se dohodnete na skončení k nějakému dni, ale v dohodě bude uveden důvod, pak prac. poměr skončí dohodnutým dnem a náleží 3měsíční odstupné.
Pokud se Vám nepodaří ji přesvědčit o skončení k nějakému dni, pak Vám nezbude, než jí dát výpověď a zde musíte uvést důvod - nadbytečnost nebo rušení organizace. Vývědní doba trvá 2 měsíce a začne běžet od prvního dne měsíce, který následuje po měsíci, ve kterém jste jí výpověď předala (např. předáte v únoru, výpovědní doba začne běžet až od 1.3. a prac. poměr skončí 30.4.). Po tuto dobu jí buď musíte přidělovat dohodnutou práci nebo ji nechat doma platit průměrem (bohužel). A pak náleží ještě 3měsíční odstupné. Takže situace je špatná, přesvědčovat a přesvědčovat. Není náhodou ještě ve zkušební lhůtě?
Paní Jiřko,děkuji za odpověď.Tato smlouva,která platí od 1.1.2008 je už druhá,první jí skončila 31.12.2007, ale já jsem jí napsala pouze jako Dodatek k pracovní smlouvě a napsala jsem tam,že se pracovní poměr prodlužuje do 31.12.2008. To jsem asi udělala chybu.
Nemohla jste vědět, že s prodejnou skončíte. Možná, že pro jistotu jste jí to neměla prodlužovat na celý rok, mohla jste prodlužovat po kratších částech.
Odstupné viz § 67 zákoníku práce - trojnásobek průměrného výdělku.
Výpovědní důvody viz § 52 písmeno a) až c) zákoníku práce - zde zřejmě písm. a) - ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část.
>Dobrý den,vedu DE, jsem malá organizece. Mam prodejnu
>potravin,která vyhořela.Zaměstnávám 1 prodavačku ,
>její paracovní poměr byl na dobu určitou do 31.12. 2008.
>Z důvodu výše uvedeného jí musím propusti ihned, ale
>nevím jakým způsobem a jestli má nárok na nějaké
>odstupné. Hledám informace v Abecedě mzdové účetní,ale zatím
>jsem odpověď nenašla. Děkuji mockrát za odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 2. 2008 14:37
Dobrý den,vedu DE, jsem malá organizece. Mam prodejnu potravin,která vyhořela.Zaměstnávám 1 prodavačku , její paracovní poměr byl na dobu určitou do 31.12. 2008. Z důvodu výše uvedeného jí musím propusti ihned, ale nevím jakým způsobem a jestli má nárok na nějaké odstupné. Hledám informace v Abecedě mzdové účetní,ale zatím jsem odpověď nenašla. Děkuji mockrát za odpověď.