Neoprávněné srážky ze mzdy

• (neregistrovaný)

8. 2. 2008 17:26

Dobrý den, mám problém týkající se srážek ze mzdy. Z paltu 15.000,- hrubého je my strhávána přednostní a nepřednostní exekuce, platím výživné na dceru 1.500,- (doložil jsem zaměstnavateli), doplácím za stravenky 27,-/den a zaměstanvateli platím za pronájem služebního vozu k soukromím účelům 5,-/km (soukromně projedu cca 50km/měsíc). Již třetí měsíc mi zaměstnavatel srhává za pronájem vozu vyšší částku než jsem podle svých záznamů projel a zatím mi nebyl schopen (ochoten) doložit výpis z GPS. Za měsíc listopad dokonce přiznal, že mi 2.000,-, které mám na výplatní pásce strženy za pohonné hmoty, strh jako pokutu za včasné nedodání týdenního prac.plánu, přitom v prac. smlouvě mám odstavec, že mě může finančně postihovat, ale jen odebráním prémíí, za listopad prémie=0. Pokutu slíbil v příští výplatě vrátit, ale nestalo se tak. Výplatu za měcís leden 08 (0 dní namocenská, 1 den dovolené) jsem dostal 2.586,-. Jak mám postupovat, když mám dojem že zaměstnavatel postupuje protiprávně a jak se má zachovat zaměstnavatel v případě, že mě chce finančně postihnout?
    Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 2. 2008 18:30

ano (neregistrovaný)

Re: Neoprávněné srážky ze mzdy
      obraťte se na nějakou právní agenturu a pokud jste přesvědčen že vám zaměstnavatel křivdí dejte celou věc k soudu k přešetření.

• 8. 2. 2008 18:57

...) (neregistrovaný)

za použití soukromého automobilu se počítá 1% z ceny vozidla .
      zaměstnavatel vás podle ZP nemůže postihovat na mzdě a diskriminovat tímto způsobem.Pokud to dělá,našla bych si jinou práci a oznámila to na inspektorát práce nebo na úp.

• 8. 2. 2008 19:09

jan (neregistrovaný)

Jinou práci si hledám, mám pocit, že se mě zaměstnavatel snaží tímto způsobem donutit k podání výpovědi, aby mi ji nemusel dát sám. Potřeboval bych poradit nějaký způsob jak "donutit" zaměstnavatele k tomu, aby mi předložil doklady na základě, kterých mi prování srážky ze mzdy ve svůj prospěch, eventuelně mi stržené peníze "vrátil". S necelími 3000,- se opravu nedá vyžít celý měsíc.

• 8. 2. 2008 19:44

...) (neregistrovaný)

pokud máte mzdovou účetní ,tak bych to zkusila řešit nejdříve s ní. Ona ví co si může ze zákona dovolit a co nesmí. Mzdu může snížit ze zákona o SP,ZP,daŇ,dále věci ustanovené soudní cestou..tz. alimenty, exekuce,platební příkazy ...ale jen opravdu ,když má rozhodnutí v ruce. Jinak v žádném případě nic víc. A měla by o tom uvědomit zaměstnance,který by jí to měl podepsat,že je s rozhodnutím srozuměn.

• 9. 2. 2008 8:14

xy (neregistrovaný)

souhlasím s předchozí odpovědí - navíc si myslím, že to celé jednou odnese mzdová účetní, protože ta vůbec nepostupuje dle zákona
      možná dostala příkaz od svého nadřízeného - "tohle mu sražte" - jenže "nadřízený/nenadřízený" mzdová účetní se musí řídit zákony
      a pokud přijde nějaká kontrola, tak ona pak vysvětluje, proč tak postupovala..... pochybuji, že vedoucí potom přizná, ano, já jsem jí to nařídil
      pokud máte exekuci, tak musí mít MÚ k tomu podklady podle kterých sráží (ale musí dodržovat zákony), pokud Vám sráží za stravenky - musíte mít podepsanou dohodu o srážkách /pokud by ale veškeré Vaše částky padly na exekuce, tak byste platil třeba hotově v pokladně/, to samé za pohonné hmoty
      srážky ze mzdy řeší mj. Zákoník práce § 145 -150
      každopádně bych nejprve řešila se mzdovou účetní a pokud neuspějete, potom se obraťte jinam (pokud na ně přijde kontrola, budou mít co k vysvětlování)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).