Re: Neoprávněné srážky ze mzdy
Jinou práci si hledám, mám pocit, že se mě zaměstnavatel snaží tímto způsobem donutit k podání výpovědi, aby mi ji nemusel dát sám. Potřeboval bych poradit nějaký způsob jak "donutit" zaměstnavatele k tomu, aby mi předložil doklady na základě, kterých mi prování srážky ze mzdy ve svůj prospěch, eventuelně mi stržené peníze "vrátil". S necelími 3000,- se opravu nedá vyžít celý měsíc.
pokud máte mzdovou účetní ,tak bych to zkusila řešit nejdříve s ní. Ona ví co si může ze zákona dovolit a co nesmí. Mzdu může snížit ze zákona o SP,ZP,daŇ,dále věci ustanovené soudní cestou..tz. alimenty, exekuce,platební příkazy ...ale jen opravdu ,když má rozhodnutí v ruce. Jinak v žádném případě nic víc. A měla by o tom uvědomit zaměstnance,který by jí to měl podepsat,že je s rozhodnutím srozuměn.
souhlasím s předchozí odpovědí - navíc si myslím, že to celé jednou odnese mzdová účetní, protože ta vůbec nepostupuje dle zákona
možná dostala příkaz od svého nadřízeného - "tohle mu sražte" - jenže "nadřízený/nenadřízený" mzdová účetní se musí řídit zákony
a pokud přijde nějaká kontrola, tak ona pak vysvětluje, proč tak postupovala..... pochybuji, že vedoucí potom přizná, ano, já jsem jí to nařídil
pokud máte exekuci, tak musí mít MÚ k tomu podklady podle kterých sráží (ale musí dodržovat zákony), pokud Vám sráží za stravenky - musíte mít podepsanou dohodu o srážkách /pokud by ale veškeré Vaše částky padly na exekuce, tak byste platil třeba hotově v pokladně/, to samé za pohonné hmoty
srážky ze mzdy řeší mj. Zákoník práce § 145 -150
každopádně bych nejprve řešila se mzdovou účetní a pokud neuspějete, potom se obraťte jinam (pokud na ně přijde kontrola, budou mít co k vysvětlování)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 2. 2008 17:26
Dobrý den, mám problém týkající se srážek ze mzdy. Z paltu 15.000,- hrubého je my strhávána přednostní a nepřednostní exekuce, platím výživné na dceru 1.500,- (doložil jsem zaměstnavateli), doplácím za stravenky 27,-/den a zaměstanvateli platím za pronájem služebního vozu k soukromím účelům 5,-/km (soukromně projedu cca 50km/měsíc). Již třetí měsíc mi zaměstnavatel srhává za pronájem vozu vyšší částku než jsem podle svých záznamů projel a zatím mi nebyl schopen (ochoten) doložit výpis z GPS. Za měsíc listopad dokonce přiznal, že mi 2.000,-, které mám na výplatní pásce strženy za pohonné hmoty, strh jako pokutu za včasné nedodání týdenního prac.plánu, přitom v prac. smlouvě mám odstavec, že mě může finančně postihovat, ale jen odebráním prémíí, za listopad prémie=0. Pokutu slíbil v příští výplatě vrátit, ale nestalo se tak. Výplatu za měcís leden 08 (0 dní namocenská, 1 den dovolené) jsem dostal 2.586,-. Jak mám postupovat, když mám dojem že zaměstnavatel postupuje protiprávně a jak se má zachovat zaměstnavatel v případě, že mě chce finančně postihnout?
Děkuji za odpověď