Registrace k DPH- nájem ?

• (neregistrovaný)

12. 2. 2008 16:47

Dobrý den,mám příjmy pouze z pronájmu dle §9, pokud překročí 1,mil. jsem povinen se zaregistrovat k plátcovství DPH ? A pokud bych měl ještě příjmy ze spolupráce s manželkou - sčítají se tyto dvě položky nebo to spolu nesouvisí.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 2. 2008 17:01

MLOG (neregistrovaný)

Re: Registrace k DPH- nájem ?
      Pokud se nic nezměnilo, tak byste se registrovat měl, pokud Vaše příjmy z pronájmu překročí 1.000.000,- Kč za nejbližších 12 předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců. Neb do obratu se zahrnují také příjmy z nájmu pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor, které jsou osvobozeny od daně bez nároku na odpočet daně podle § 56 zákona o DPH a které nejsou příležitostnou činností osoby povinné k dani.
      Vaše příjmy jako spolupracující osoby podílející se na podnikání manželky se do tohoto obratu nepočítají. Řekl bych. Takže se nesčítají.

• 12. 2. 2008 17:02

Lenka (neregistrovaný)

>Dobrý den,mám příjmy pouze z pronájmu dle §9, pokud
      >překročí 1,mil. jsem povinen se zaregistrovat k
      >plátcovství DPH ?

ano.§5 odst.2 zákona o DPH

A pokud bych měl ještě příjmy ze spolupráce
      >s manželkou - sčítají se tyto dvě položky nebo to
      >spolu nesouvisí.

sčítají se pro účely daně z příjmů

• 12. 2. 2008 17:13

Pavel (neregistrovaný)

Par. 5 mluví o osobách povinných k dani, ale nájem je prý osvobozený a tak se do obratu prý nepočítá. Někdo zase tvrdím že ano, nebo že pokud budu mít jakýkoli jiný příjem musím vše sečíst a kydž to překročí 1.mil. jsem plátce. Tak fakt nevím

• 12. 2. 2008 17:20

Lenka (neregistrovaný)

citace z §5
      Za ekonomickou činnost se také považuje využití hmotného a nehmotného majetku za účelem získání příjmů, pokud je tento majetek využíván soustavně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).