Práce při mateřské a rodičovské d.

• (neregistrovaný)

12. 2. 2008 22:36

Jsem na rodičovské dovolené a podruhé těhotná. U "původního" zaměstnavatele mám stále smlouvu na dobu neurčitou, ale ten mi v průběhu ani po rodičovské nemohl dát žádnou práci na kratší úvazek, tak si sama při stávající RD chci přivydělat jinde - nejschůdnější se mi zdají Dohody o provedení práce (loni se do výše 5000 Kč za měsíc platilřsa jen nějaká asi 12% daň a žádné zdravotní a sociální pojištění ??). Jak je to letos s tou Dohodou o provedení práce a daněmi ? Nebo je lepší způsob, nějaká rizika atd. ?

A mohla bych si takto přivydělávat i když nastoupím na mateřskou dovolenou s druhým dítětem ? Nebo budu mít po dobu MD "zákaz činnosti" a až s přestupem na rodičovskou cca za půl roku si budu moci přivydělávat k rodičovskému příspěvku ? Díky za odpověd

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2008 0:08

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Práce při mateřské a rodičovské d.
      Ano, nejlepší pro Vás bude ta dohoda o prov. práce, protože se z ní neodvádí pojištění (Vy pojištěna jste jako žena na rodičovské dovolené). Pokud u svého původního zaměstnavatele nemáte žádný daněný příjem, můžete podepsat daňové prohlášení zde tady u DOPP. Letos je jednotná sazba daně 15% a na základě podepsaného prohlášení Vám bude uplatněna sleva na poplatníka 2070 Kč. Výdělek je neomezený, jen nesmíte dítě mladší 3 let dávat do školky na víc než 5 dní v měsíci a dítě starší 3 let na víc než 4 h denně. (Píšete ale, že jste na rodičovské, takže dítě je zřejmě mladší než 3 roky, protože rodičovská je maximálně do 3 let). Při pobírání mateřské si můžete přivydělávat, jen ne v tom pracovním vztahu, na základě kterého budete pobírat mateřskou - takže tady s tou dohodou můžete pokračovat. DOPP je ale omezena - lze odpracovat jen 150 h v kal. roce.
      Daňové prohlášení nemůžete mít podepsané u obou zaměstnavatelů současně, takže to musíte vyřešit, když třeba budete čerpat řádnou dovolenou, která Vám po mateřské bude náležet.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).