Výdaje %-pophledávky v DE

• (neregistrovaný)

13. 2. 2008 21:04

Proč je nutné dělat dodatečné DP za předchozí rok, když v tomto roce chci uplatnit výdaje %? (V loškém roce jsem uplatňovala výdaje v prokazatelné výši) Vedu daňovou evidenci. Z minulého roku jsem měla pohledávky, které mi byly uhrazeny v tomto roce. Četla jsem si pár diskusí na toto téma a stejně mi to není jasné. Netýká se to jen u účetnictví ?
    Může mi někdo opravdu srozumitelně vysvětlit proč a jak to udělat?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2008 21:18

Jindra2 (neregistrovaný)

Re: Výdaje %-pophledávky v DE
      Není to jen při účetnictví, ale i přechod DE a procenta. Pokud byste to tak nechala, musela byste pak dávat dodatečné dvakrát, jednou dodanit, pak zase ubrat.

• 14. 2. 2008 9:54

Ivana (neregistrovaný)

Můžete mi přesně říct jak to provést? V DP 2006 jsem uváděla ke konci roku pohledávky ve výši 37 024,- Kč.
      Do dodatečného DP dám tyto pohledávky do příjmů? A tím si zvýším DZD? Na ZP jsem doplácela v roce 2007 2 005,-Kč. To také musím zohlednit do roku 2006 nebo to může být součástí ř. 103 pojistné v roce 2007?
      Patří tam ještě něco jiného, co se mi v diskusích nepodařilo pochopit? Dělám si DE sama, nikdy mi to nepřišlo složité až toto.
      Moc prosím, je-li to v silách někoho, aby mi to konkrétněji vyjádříl.
      Děkuji předem

• 14. 2. 2008 10:08

vera (neregistrovaný)

ano, jedná se o změnu způsobu uplatňování výdajů § 23/8
      tam se hovoří o tom, kdy je nutno dodanit pohledávky a závazky
      tedy i v případě, kdy končíte s DE a přecházíte na uplatňování výdajů procentem z příjmu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).