Re: Zapoměl jsem na daně?Daň z "pronájmu
pokud nejste přihlášený jako plátce tak na to nikdo nepřijde a kor,když nemáte písemnou smlouvu,kdo vám to dosvědčí? Pokud chcete mít všechno v pořádku,tak napiště smlouvu a podejte daňové přiznání podle §9,dejte si příjmy,proti tomu prokazatelné výdaje,zdrav. ani sociální se neplatí
pokud nejste přihlášený jako plátce....
>jako plátce ... nechápu jak to myslíte.Smlouvu nemáme,ale ten důkaz,že beru od bývalé přítelkyně peníze by mohl být ted doklad pro sociálku že mi platí "nájem" i když to jen v podstatě přeposílám.Teď mě napadlo.Vlastním i byt babičky,ta si platí nájem sama a taky bez smlouvy.Přece nebudu přiznávat příjmy z něčeho z čeho nic nemám ne?A to bych musel přiznat ty roky dozadu?Jak napsat příjmy?Jako 4500 a výdaje 4500?To je snad hloupost ne?No fakt nevím co s tím a nechci pak platit nějakou pokutu nebo něco podobného.Poraďte prosím.Díky
Váš příjem za pronájem mínus výdaje je menší jak 6 tis. ročně, tudíž nemáte povinnost podávat daňové přiznání dle §38g odst.2 zákona o dani z příjmu
pronájem bytu je příjmem dle §9 téhož zákona
dle mého jste nic neporušil, jen by jste měl mít evidenci přijmů a výdajů dle §9 odst. 6,
Tak jsem z toho jelen.To znamená najmout si daňovou poradkyni a ať si s tím poradí?Jsem zaměstanec,daně mi dělá mzdová účtárna.
Vůbec nevím jak na to sám.Takže mě sranda z přenecháním bytu bude stát ještě peníze?
Snažil jsem se to proštudovat,ale moc tomu nerozumím.Do příjmů se nepočítají zálohy na teplo,elektriku,vodu atd,ani vyučtóvání.Takže tam započítám pouze rozdíl-tedy fond oprav a zbylé poplatky(STA,výtah atd)?Do výdjů dám co?Právě ten fond oprav a poplatky?A když tedy potom pronajímám tak třeba náklady na opravy atd... z toho vyplyne rozdíl zhruba nula nebo dokonce mínus.Dá se s tím poradit na dálku?Třeba na e-mail?A do kdy vůbec to daňový musím odevzdat?Pokud ho už podnik odevzdal,musím udělat tedy nějakej dodatek?
Už teď lituju,že jsem ten byt hned neprodal... .Pomůže někdo?Nebo to chce fakt najmout poradce?
Díky moc (aneb Jak rychle se poctivej člověk nevědomky dostane do problémů :o( )
>>>
>>>>
>>>>Váš příjem za pronájem mínus výdaje je menší jak 6
>>>>tis. ročně, tudíž nemáte povinnost podávat daňové
>>>>přiznání dle §38g odst.2 zákona o dani z příjmu
>>>>
>>>Mohu se prosím zeptat, proč počítáte příjmy mínus
>>>výdaje jsou menší než 6 tisíc? V citovaném paragrafu
>>>je
>>>uvedeno, že:
>>>"nemá jiné příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 6 000 Kč"
>>>Děkuji za odpověď
>>Ano, je to tak jak píše Dana. Limit 6 000,- se týká
>>příjmů a ne rozdílu mezi příjmy a výdaji.
>
>Takže milý tazateli pozor, daň. přiznání byste podle
>mého podat měl, i když po odečtění výdajů budete na
>nule a daň platit nebudete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 2. 2008 19:12
Bývale přítelkyni jsem nechal k užívání svůj byt,ona mi dává 4500 "nájem" a já ho rovnou pošlu na FO,zálohy atd.Vůbec mě nenapadlo,že ho vlastně pronajímám až dnes jsem přečetl takovej článek o daních.Děláme to takto už 3 roky,smlouvu o pronájmu samozřejmě nemáme prostě jsem se odstěhoval a nechal ji tam bydlet i když byt je můj.Nemusím z tohoto poplatku 4500Kč platit nějakou daň?I když celé 4500 padne na poplatky?Já z tohoto "pronájmu " nemám nic!!! Děkuji za případné rady,mám strach aby za mnou nepřišli z finančáku a nechtěli po mě nějaké penále,pokuty atd.