Re: Daňový bonus - podm. 6tinás. min. mz
Díky moc. Našla jsem to v různých článcích, ale v zákoně se mi to najít nepodařilo (v zák. jsem našla jen že je plátce povinen bonus vyplatit (při >50%), ale nenašla jsem to ustanovení o neztrácení nároku....(tj. že by se pak na konci roku nemusí zase vrátit)
Jen jsem jěště zapoměla, že uvedené platí pouze v případě, že nemá povin. podat DP sám.
pokud měsíčně měl nárok na daň.bonus, ale jeho celkový roční příjem nedosáhne 6 nás. min. mzdy, potom je pro něho výhodné, aby o roční zúčtování nezažádal (pokud ovšem nemá ze zákona povinnost podat daň.př. na FÚ)
pokud tedy nepožádá, vyplacený bonus nevrací a daň.povinnost je splněna
Je to řešeno spíše v § 35d odst. 6 - cituji: "...Jestliže u poplatníka úhrn příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků ve zdaňovacím období nedosáhl alespoň šestinásobku minimální mzdy, poplatník na vyplacené měsíční daňové bonusy v kalendářních měsících, v nichž úhrn jeho příjmů dosáhl alespoň výše poloviny minimální mzdy, již nárok neztrácí."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 2. 2008 10:14
Ahoj,
poraďte prosím:
V roce 2007 máme zaměstnance od 1.10. do 31.12. - vyplatili jsme mu daňové bonusy, on ale za ty tři měsíce více než šetinásobek min. mzdy nevydělal a jiné příjmy v roce 2007 neměl - by zaměstnaný pouze ty tři měsíce ( i když v jednotlivých měsícím mzdu.
Má v tom případě nárok na daňový bonus?
A pokud ne, co máme udělat s vyplacenými bonusy? Stačí mu je prostě strhnout z bonusů vyplácených v roce 2008, kdy už na ně nárok určitě mít bude?
Díky moc za radu