Osvobození od daně z příjmu-nemovitost

• (neregistrovaný)

18. 2. 2008 18:15

Dobrý den, potřeboval bych poradit se zapeklitou situací do které jsem se dostal. Věc se má takhle:

1) Já jsem koupil byt 3+1, který chci obratem ruky prodat.
    2) Má matka zdědila od své matky, která umřela, polovinu rodinného domku, kterou mi chce darovat.
    Ptám se:

1) Budu osvobozen od daně z příjmu, když všechny peníze z prodeje bytu 3+1 použiji na rekonstrukci tohoto RD, kterým mě obdaruje matka?
    pokud ne tak:

2) Budu osvobozen od daně z příjmu, když všechny peníze z prodeje bytu 3+1 použiji na koupi poloviny RD od matky a bude matka osvobozena od daně z příjmu za tento prodej pokud dům zdědila a tento poté mi prodala?

3) Daň z příjmu je 15%? Tedy pokud bych musel platit daň z příjmu, tak by se jednalo o 15% z ceny prodaného bytu?

Je mi jasné, že bych byl osvobozen od placení daně z příjmu v případě, že bych v 3+1 - a) 2 roky bydlel b) nebo 5 let byt vlastnil.

Předem děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 2. 2008 18:56

anonym (neregistrovaný)

Re: Osvobození od daně z příjmu-nemovito
      § 4/1a - podmínka je bydliště:
      Aby jste byl osvobozen od daně z příjmů z prodeje bytu, musel by jste mít v prodávaném bytě bydliště. Pokud nesplníte podmínku bydliště dvou let (a to nesplníte), pak je příjem osvobozen, pokud
      použije získané prostředky na uspokojení bytové potřeby.
      Bytovými potřebami se pro účely § 4 odst. zákona rozumí bytové potřeby uvedené v § 15 zákona:
      výstavba bytového domu, rodinného domu, bytu, podle zvláštního právního předpisu, nebo změna stavby.

§ 4/1b - pokud nesplňujete podmínky § 4/1a:
      Pokud by jste v bytě neměl bydliště, pak postupujete podle § 4 odst. 1b, a v tomto případě nelze příjem osvobodit ani za podmínky, že získané prostředky použijete na uspokojení bytové potřeby, tedy ani na koupi domu od matky nebo na jeho rekonstrukci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).