Fakturace nájmu mezi manžely

• (neregistrovaný)

19. 2. 2008 10:47

Dobrý den, nemáte někdo zkušenosti s fakturací nájmu mezi manžely?
    Manžel i já podnikáme, každý má svou živnost. Nyní manžel uvažuje o koupi skladu.V těchto prostorách bych podnikala i já. Nejdříve jsem myslela, že manžel mi bude fakturovat nájemné . Účetní mi však řekla, že i když se jedná o firemní majetek, pokud nemáme rozdělené společné jmění manželů, pak se jedná i o můj majetek. Pak tedy není ale důvod fakturovat nájemné. Tak nevím. Navíc manžel je plátce DPH , já nejsem. Zbytečně by manžel musel odvádět navíc DPH z tohoto pronájmu. Lze toto upravit nějakou smlouvou mezi manžely?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 2. 2008 10:58

jana (neregistrovaný)

Re: fakturace nájmu mezi manžely
      já si teda myslím, že pokud manžel bude mít sklad na firmu tak vám to může pronajímat a nemusí si účtovat dph.my jsme taky pronajímali prostory a bez dph a máme auditorku.

• 19. 2. 2008 11:08

podnikatelka (neregistrovaný)

Jak určit cenu? Bylo mi doporučeno obrátit se na příslušný Obecní úřad, aby mi vydali potvrzení, za jakou částku pronajímají podobné prostory .

• 19. 2. 2008 17:35

Lina (neregistrovaný)

xxxxxxxxx
      Přikláněla bych se k názoru Vaší účetní - pokud opravdu nemáte zúžené jmění a manžel podniká jako FO, tak pak sklad v podstatě pořizujete spolu. Zkuste si tenhle problém zadat do vyhledávače, myslím, že před časem tu byla diskuse, i když se to možná spíš týkalo fakturace např. služeb apod., ne nájemného, zkuste...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).