Re: pracovní neschopnost - první 3 dny
To nelze v žádném případě, protože v době neschopnosti i prvních 3 neplacených dnů musí dodržovat léčebný režim, což u náhradního volna si může dělat co chce. Podle právních výkladů 3 neplacené dny nelze nijak obejít, leda by organizace sama poskytla nějaký mrzký peníz. A taky doba nepl. 3 dnů se započítává do podpůrčí doby .. atd. takže nemůže mít na 3 dny zároveň neschopenku a náhradní volno. Prostě přeskočit to nelze.
souhlasím s touto odpovědí - prostě bude mít 3 dny neplacené (opravdu nemůže mít v jeden den vedenou neschopenku,tj. kal. dny nemoci a zároveň prac./kal. dny za neplacené volno)
byla již zde zmíněno, že někteří zaměstnavatelé chtějí poskytovat za 1. 3 dny nemoci "určitou odměnu za nemoc" - sice mám na to jiný názor - odměna by měla být za práci a ne za nemoc, ale pokud to bude vedeno v nějakém druhu mzdy odměna apod. a tyto první 3 dny vykázány jako nemoc, potom to snad půjde (jak to půjde do nákladů, to je otázka...)
Včeara jsem na podobný dotaz četla zajímavou odpověď - psal p Laďa, ale nezdá se mi to:
Lze to uplatňovat.Pokud by zaměstnavatel na základě ujednání v kolektivní smlouvě, v pracovní nebo jiné smlouvě a nebo podle zvláštního předpisu poskytoval v r. 2008 za dobu těchto prvních tří kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti zaměstnanci částečně nebo plně mzdu, tj. jako zaměstnanecký benefit, půjde na straně zaměstnavatele o daňově uznatelný výdaj (náklad) v souladu s ust. § 24 odst. 2 písm. j) bod 5. ZDP. Toto peněžní plnění však u zaměstnance představuje vždy zdanitelný příjem ze závislé činnosti a tento příjem vstupuje také do vyměřovacích základů pro pojistné na veřejnoprávní pojištění.
Ještě mě k tomuto problému napadá poznámka. Pokud by byl někdo nemocný od 1. kal. dne do posledního a zaměstnavatel mu platil tu "odměnu za nemoc", potom by nemohl být v ELDP tento měsíc ve vyloučených dobách, protože měl v tom měsíci VZ SP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 2. 2008 10:45
zaměstnanec byl v pracovní neschopnosti od 11.2.2008 do 19.2.2008, první 3 dny jsou neplacené , protože si na tyto dny nemůže vzít dovolenou, dohodl se s organizací, že na tyto tři dny
si vezme náhradní volno. Myslím, že to tak může být, dovolenou nelze nařídit, protože se přerušuje dnem uznání dočasně práce neschopným, ale dohodnout se na náhradním volnu lze.
Jaký máte na to názor.
děkuji
Igor