Re: Osobní spis zaměstnance
Viz ZP § 312 - zaměstnanec může do osobního spisu nahlížet a dělat si z něj výpisky a kopie na náklady zaměstnavatele.
Co si představujete pod pojmem osobní spis?
Já mám v osobním spisu zaměstnance:
Smlouvu - tu si musím nechat, zaměstnanec má svou.
Přihlášky a odhlášky - ty si musím nechat na kontroly.
Prohlášení poplatníka a doklady k ročnímu zúčtování - musím nechat pro kontrolu FÚ.
ELDP - musím mít pro kontrolu OSSZ, zaměstnanec má svou kopii.
ZL a případné potvrzení o průměrné mzdě - zaměstnanec má své.
Všechno, co mi zaměstnanec předá, mu ihned kopíruji, ať si to hlídá doma sám, absolutně netuším, co bych měla při odchodu vracet nebo kopírovat.
já se také domnívám, že vše, co zaměstnanec dodal - by mělo ve firmě zůstat - přece personalista nebo MÚ je vázán mlčenslivostí a
nic zbytečného, co nepotřebuje ani nevyžaduje. Kontroly mohou příjít do 10 let (takže i po těch 10 letech mohou kontrolovat, proč se zrovna postupovalo tak a ne jinak - např. v uplatněných slevách, uznání vzdělání apod.)
Komentář ze ZP :
Pro pracovněprávní účely mohou zaměstnavatelé shromažďovat pouze takové údaje o zaměstnanci, které mají příčinný vztah k pracovněprávnímu vztahu uzavíranému se zaměstnancem. Pokud tento vztah skončí, jsou zaměstnavatelé povinni získané údaje, s výjimkou těch údajů, jejichž archivace je jim uložena zvláštním zákonem (č. 563/1991 Sb., o účetnictví, č. 499/2004 Sb., o archivní a spisové službě) zaměstnanci vrátit nebo zlikvidovat (skartovat či smazat).
Právo na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním údajů o své osobě obecně zakotvené v čl. 10 Listiny základních práv a svobod a občanského zákoníku je podrobně konkretizováno v zákoně č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. Tento právní předpis poskytuje ochranu všem osobním údajům fyzických osob bez rozdílu (tedy i informacím osobního charakteru o zaměstnancích) a upravuje práva a povinnosti subjektů, které tyto informace zpracovávají. Na zaměstnavatele se tento zákon vztahuje, neboť i shromažďování těchto údajů je podle § 4 písm. e) určitou formou zpracování.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 2. 2008 12:40
Při odchodu ze zaměstnání bych si ráda odnesla i svou osobní složku, mzdová účetní mi ji vydat nechce. Existuje nějaký zákon, na základě kterého je povinna mi mé osobní údaje vydat?
Předem Vám děkuji za radu